expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Προσοχή στη νέα απειλή του διαδικτύου


Μια νέα διαδικτυακή απειλή έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο και κατάφερε να αναρριχηθεί πολύ γρήγορα στις πέντε πρώτες θέσεις των απειλών του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία του ESET Live Grid δείχνουν ότι το νέο scam HTML/Fraud.BG σκαρφάλωσε πολύ γρήγορα στις πρώτες θέσεις όμως δεν είναι το μόνο που απειλεί τους υπολογιστές των χρηστών.

Τον Ιανουάριο του 2012, όπως και το Δεκέμβριο του 2011, το HTML/ScrInject.B.Gen αναδείχθηκε στην .......πρώτη θέση των ιών σε παγκόσμιο επίπεδο με ποσοστό 4,98%.
Το Φεβρουάριου του 2012, την πρώτη θέση της κατάταξης κατέλαβε το HTML/ScrInject.B με ποσοστό 3,93% παγκοσμίως και 5,36% σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα HTML/ScrInject και HTML/ScrInject.B αποτελούν HTML αρχεία που περιέχουν ασαφές περιεχόμενο ή iframe ετικέτες που πραγματοποιούν αυτόματη λήψη κακόβουλου λογισμικού.

INF/Autorun: Βλαβερό κοκτεϊλ

Επίσης, τα INF/Autorun και HTML/Iframe.B αναδείχτηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, τους δύο προηγούμενους μήνες.
Για τον Ιανουάριο, το INF/Autorun κατείχε ποσοστό μόλυνσης 4,41% και το HTML/ Iframe.B 2,74% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Φεβρουάριο, το INF/Autorun είχε ποσοστό μόλυνσης 3,77% παγκοσμίως και 3,23% στην Ευρώπη.

Το INF/Autorun αποτελεί μια ποικιλία malware που χρησιμοποιεί το αρχείο autorun.inf ως έναν τρόπο να θέσουν έναν υπολογιστή σε κίνδυνο.
Αυτό το αρχείο περιέχει πληροφορίες σχετικά με προγράμματα που προορίζονται να λειτουργήσουν αυτόματα όταν αφαιρούμενα μέσα (συνήθως USB flash drives) αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα Windows υπολογιστή.

Στην τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, βρέθηκε το HTML/Iframe.B, με ποσοστό 3,38% παγκοσμίως και 3,17% στην Ευρώπη, που υποδηλώνει κακόβουλες ετικέτες IFRAME, ενσωματωμένες σε σελίδες HTML, που ανακατευθύνουν το πρόγραμμα περιήγησης του διαδικτύου σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία URL με κακόβουλο λογισμικό.

HTML/Fraud.BG: Νέα απειλή

Παράλληλα, υπήρξε ένα νέο κακόβουλο λογισμικό στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης του Φεβρουαρίου, που βρίσκεται στην 5η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο: το HTML/Fraud.BG, με ποσοστό μόλυνσης 1,64% σε παγκόσμιο επίπεδο και 0,84% στην Ευρώπη.

Οι παραλλαγές των malware στην κατηγορία HTML/Fraud - όπως υπονοεί και το όνομά τους - είναι ανιχνεύσεις fradulent ιστοσελίδων ή scams.

Πως την πατάνε οι χρήστες

Συγκεκριμένα, το νέο malware HTML/Fraud.BG προσφέρει την ευκαιρία στα υποψήφια θύματα να κερδίσουν κάποιο δώρο.

Τα προϊόντα “iκάτι” (ipad, iphone, κ.α.) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή με αυτούς τους τύπους των επιτήδειων, καθώς ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει μια έρευνα και να δηλώσει τα στοιχεία του.

Το HTML/Fraud.BG χρησιμοποιεί επίσης τα κλασικά e-mail spam ως φορέα διανομής του malware.