expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Προσωπικά δεδομένα



Προσωπικά δεδομένα είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που σε περιγράφουν και σε χαρακτηρίζουν, δηλαδή το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το όνομα της μαμάς και του μπαμπά σου, το τηλέφωνό σου, οι φωτογραφίες σου, κ.τ.λ.

Κάποια από τα στοιχεία αυτά, όπως είναι το θρήσκευμα σου και η ερωτική σου ζωή, χαρακτηρίζονται ως ....
... ευαίσθητα.

Πού και πότε τα χρησιμοποιώ;

Τα προσωπικά σου δεδομένα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση καθώς εσύ περιηγείσαι στο internet. Για παράδειγμα, όταν επιθυμείς να εγγραφείς σε forum διαδικτυακών παιχνιδιών ή μουσικής ή σε κάποιο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και συμπληρώνεις το όνομα, το τηλέφωνο, τη διεύθυνση ακόμη και την ηλικία σου, αυτόματα τα στοιχεία σου καταγράφονται. Στο προφίλ σου στο facebook ή στο ιστολόγιό σου αναρτάς στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό σου, τα ενδιαφέροντα σου, τους φίλους σου ακόμη και τις φωτογραφίες σου.

Θα πρέπει όμως να προσέχεις πού δίνεις τα προσωπικά σου δεδομένα καθώς μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για

να σε φέρει σε δύσκολη θέση,
να σε εξαπατήσει ακόμη και
να σε παρενοχλήσει.

Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε κι όταν αναρτούμε στοιχεία που αφορούν άλλους, όπως για παράδειγμα φωτογραφίες ή βίντεο από εκδρομές, πάρτι, γιορτές κι άλλες εκδηλώσεις στα οποία διακρίνονται και τρίτα πρόσωπα εκτός από εμάς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε τη συναίνεση του άλλου, δηλαδή την σύμφωνη γνώμη του. Κι αν στο μέλλον μας ζητήσει να αποσύρουμε το υλικό αυτό, εμείς θα πρέπει να το κάνουμε άμεσα και χωρίς να το σκεφτούμε.
Ας διαβάσουμε μαζί δυο ιστορίες…

Σε μαθήτρια λυκείου άρεσε πολύ να μοιράζεται τις φωτογραφίες της με τους φίλους της στο facebook. Ποτέ δεν περίμενε όμως πως η περιήγησή της στο internet θα την έφερνε αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις φωτογραφίες και τα ιδιαίτερα δυσμενή για το πρόσωπό της σχόλια. Το κορίτσι ένιωσε άσχημα και το μόνο που ήθελε ήταν να αλλάξει το όνομά του.

Μαθητής πέμπτης δημοτικού δεν σκέφτηκε πως το να δηλώσει το τηλέφωνο του σπιτιού του σε ιστοσελίδα διαδικτυακών παιχνιδιών θα έβαζε σε μπελάδες την οικογένειά του. Από εκείνη τη χρονική στιγμή, άγνωστοι τηλεφωνούσαν συχνά και σε ώρες κοινής ησυχίας, παρενοχλώντας κάθε μέλος της οικογένειας.

Τι να προσέξω;
Στην επικοινωνία σου στο διαδίκτυο, πολλές φορές δεν γνωρίζεις με σιγουριά ποιος είναι αυτός με τον οποίο μιλάς. Αν είναι όντως άντρας ή γυναίκα. Αν είναι παιδί ή ενήλικας. Δηλαδή, αν το προφίλ που έχει φτιάξει τον περιγράφει ακριβώς όπως είναι στην πραγματικότητα.  Σε έναν άγνωστο στο δρόμο δεν θα έδινες τα προσωπικά σου στοιχεία. Γιατί να το κάνεις στο internet; Σκέψου λοιπόν σε ποιον τα δημοσιοποιείς.

Μην δίνεις τα στοιχεία σου  σε κάποιον που σε έκανε να νιώσεις άβολα.

Να διαβάζεις προσεκτικά τους όρους χρήσης που αναγράφονται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα forums και τα ιστολόγια. Η λαχτάρα σου να δημιουργήσεις ένα προφίλ θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υπομονή να διαβάσεις προσεχτικά τους όρους, γιατί μόνο έτσι μπορείς να περιηγηθείς με ασφάλεια.

Πολλές ιστοσελίδες στο internet έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο και χωρίς να μας ρωτούν τα δεδομένα που εμείς «ανεβάζουμε». Σκέψου λοιπόν πριν δημοσιεύσεις, γιατί παύεις να είσαι ο αποκλειστικός κάτοχος.

Να μην δημοσιεύεις φωτογραφίες σου ή βίντεο που δεν θα έδειχνες σε ανθρώπους στον «πραγματικό κόσμο» ή που θα μπορούσαν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση όταν μεγαλώσεις(π.χ. αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εις βάρος σου όταν θα χρειαστεί να πιάσεις δουλειά).

Εφόσον επιθυμείς να δημοσιοποιήσεις υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) που αφορά τρίτους, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχεις την άδειά τους.

Εάν διατηρείς το δικό σου ιστολόγιο, να προσέχεις ούτως ώστε το περιεχόμενο όσων γράφεις να μην είναι υβριστικό και ρατσιστικό. Να θυμάσαι ότι μέσα στο ιστολόγιό σου, εσύ βάζεις τους όρους στους υπόλοιπους χρήστες και συντάκτες!

Σε κάθε περίπτωση πριν κάνεις «upload», αναρωτήσου....στον «πραγματικό κόσμο» θα το δημοσιοποιούσες;

Όπως συμπεριφέρεσαι στον «αληθινό κόσμο», θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι και στο internet.

Εάν καθώς σερφάρεις στο internet, κάποιος σου ζητήσει τα στοιχεία σου:

ρώτα τον γιατί και
ζήτα την έγκριση του γονιού σου για να τα δώσεις.

ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΤΟΜΟ ΣΤΟ INTERNET ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΣΧΗΜΑ Η΄ΑΒΟΛΑ, ΜΗ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.... ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 11012.

πηγη: