expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μετά τα Mac, η τεχνολογία Thunderbolt έρχεται και για Windows!


Ναι, είναι πλέον γεγονός. Η εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση με το όνομα Thunderbolt (στα ελληνικά Κεραυνός) που ήταν διαθέσιμη μόνο στα Mac, πλέον χαράσσει την πορεία της στον κόσμο των Windows!

Για ποιόν λόγο όμως γίνεται τόσο μεγάλο θέμα; Μα ...φυσικά γιατί η τεχνολογία αυτή προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Μπορείτε να συνδέσετε συσκευές όπως οθόνες και σκληρούς δίσκους, με αλυσιδωτή σύνδεση, με τον αριθμό αυτό να φτάνει τις 7! Το καλύτερο όμως είναι η εκπληκτική ταχύτητα. Η μεταφορά των δεδομένων στο σύστημα είναι 2 φορές ταχύτερη από αυτή που προσέφερε η τεχνολογία USB 3.0, η οποία είναι ήδη πολύ γρηγορότερη από την τεχνολογία USB 2.0 που χρησιμοποιούσαμε τα τελευταία χρόνια.

Ας πάρουμε όμως μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα του τι εστί Thunderbolt. Για να γίνει αντιληπτή η ταχύτητα της τεχνολογίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα ανθρώπων της Intel "μπορεί να μεταφέρει μια ολόκληρη ταινία σε ανάλυση υψηλής ευκρίνειας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα και μπορεί να αντιγράψει μια λίστα αναπαραγωγής MP3 διάρκειας 1 έτους σε μόλις 10 λεπτά"!

Επίσης μπορεί να λειτουργήσει σε ροές δεδομένων και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση του πλήρους εύρους ζώνης των 10 Gbps. Ακόμη η τεχνολογία αυτή θα κάνει τις εξωτερικές συσκευές τόσο γρήγορες όσο οι εσωτερικές. Και τέλος όσον αφορά την καλωδίωση, υποστηρίζεται από καλώδιο οπτικών ινών μήκους 10 μέτρων.



Οι πρώτες μητρικές για Windows που διαθέτουν το χαρακτηριστικό Thunderbolt αρχίζουν σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους, όμως δεν είναι αρκετά έτοιμες για ευρεία εφαρμογή. Αν και οι εργασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο η τεχνολογία αυτή δεν διαθέτει ακόμη όλα τα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας «θερμής εναλλαγής» των συσκευών Thunderbolt, χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση.

Όμως σύμφωνα με την Intel θα υπάρχουν σύντομα για τα Windows οδηγοί για πιστοποιημένες συσκευές Thunderbolt που θα διευκολύνουν όλους εκείνους που διακινούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Τα Mac χρησιμοποιούν ήδη την αυξημένη ταχύτητα του Thunderbolt, με μια σειρά της Apple που κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας να είναι ήδη διαθέσιμη. Πλησιάζει όμως η ώρα και για τους χρήστες Windows να επωφεληθούν από αυτές τις πραγματικά υψηλές ταχύτητες.