expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μάθετε όλα τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας των Windows 8!


Τα νέα Windοws αναμένονται λίγο αργότερα αυτή τη χρονιά και οι δύο μεγαλύτερες αλλαγές που θα παρατηρήσετε είναι η νέα οθόνη έναρξης και οι Metro-style εφαρμογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και οι μόνες αλλαγές. 

Η Microsoft έχει κάνει επίσης κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας για να ...... καταστήσει το σύστημά σας πιο ασφαλές και για να βελτιώσει την απόδοση των Windows στην καταπολέμηση των ιών και των κακόβουλων προγραμμάτων. Οι συγκεκριμένες βελτιώσεις είναι οι καλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Υπάρχει προεγκατεστημένο λογισμικό anti-virus

Για πρώτη φορά στη ιστορία των Windows θα έχετε προστασία από ιούς, trojans, rootkits και άλλων ειδών κακόβουλου λογισμικού από την πρώτη μέρα που θα ενεργοποιήσετε το λειτουργικό σας σύστημα και χωρίς καθόλου χρέωση. Τα Windows8 περιέχουν μια βελτιωμένη έκδοση του Windows Defender που περιλαμβάνει παραδοσιακές λειτουργίες anti-virus λογισμικών επιπλέον της προστασίας από spywareκαι άλλων χαρακτηριστικών ασφαλείας που προσέφερε και στα Windows Vista. ΤοWindows Defender προσφέρει πλέον παρόμοια προστασία με το δωρεάν anti-virusλογισμικό Microsoft Security Essentials.

Επομένως δεδομένου του γεγονότος ότι το Windows Defender παρέχει πλέον μια βασική προστασία από ιούς, η λήψη ενός δωρεάν πακέτου anti-virus θα είναι προαιρετική ενώ μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν υποχρεωτική. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του Windows Defender και έτσι θα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα άλλο πρόγραμμα που διαθέτει περισσότερα χαρακτηριστικά και υπόσχεται πιο ολοκληρωμένη προστασία.

Καλύτερος έλεγχος λήψεων

Με την εκκίνηση των Windows το τμήμα παρακολούθησης του Smart Screen Filter(εντοπίζει και μπλοκάρει πιθανώς κακόβουλα προγράμματα που έχετε κατεβάσει) είναι ενσωματωμένο στα ίδια τα Windows και θα λειτουργήσει είτε χρησιμοποιήσετε Internet Explorer, Mozilla Firefox,Chrome, ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης.



Στο νέο λειτουργικό τη πρώτη φορά που θα εκτελέστε ένα πρόγραμμα που έχετε κατεβάσει από το διαδίκτυο, το Smart Screen Filter ελέγχει μια λίστα από γνωστές ασφαλείς εφαρμογές και σας ειδοποιεί αν η συγκεκριμένη που κατεβάσατε είναι άγνωστη και μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό. Αν υπάρξει ειδοποίηση μπορείτε να διερευνήσετε επιπλέον το πρόγραμμα πριν το εκτελέσετε.

Ταχύτερη και πιο ασφαλής εκκίνηση

Από δω και στο εξής η Microsoft θα προωθήσει ένα νέο είδος εκκίνησης με το όνομα UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), η οποία βελτιώνει και αντικαθιστά το αρχαϊκό σύστημα εκκίνησης BIOS που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Σε γενικές γραμμές το UEFI προσφέρει καλύτερους χρόνους εκκίνησης, περισσότερη ασφάλεια και πολλά επιπλέον οφέλη.

Χάρη στη νέα αυτή μέθοδο ο υπολογιστής θα ξεκινάει πολύ γρήγορα(μόλις 8 δευτερόλεπτα απαιτούνται από τη στιγμή που θα πιέσετε το κουμπί λειτουργίας μέχρι τα Windows να φορτώσουν πλήρως). Μια ακόμη σημαντική βελτίωση είναι το χαρακτηριστικό ασφαλής λειτουργίας εκκίνησης του UEFI που μπλοκάρει προηγμένα κακόβουλα προγράμματα, όπως είναι τα rootkits και τα bootkits.

Αν και τα Windows 8 θα είναι συμβατά με υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα εκκίνησης BIOS, Η Microsoft θα απαιτήσει νέους υπολογιστές που θα φέρουν την Πιστοποίηση για Windows 8 έτσι ώστε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα εκκίνησης UEFI. Επιπλέον η απαίτηση της ασφαλούς εκκίνησης έχει δημιουργήσει ανησυχία στη βιομηχανία των υπολογιστών καθώς μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία χρησιμοποίησης Linux ή της διπλής εκκίνησης πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων. Ωστόσο η Microsoft υποσχέθηκε να αφήσει τον έλεγχο εκκίνησης στα χέρια των χρηστών και προσφέρει έναν τρόπο απενεργοποίησης της ασφαλούς λειτουργίας εκκίνησης σε υπολογιστές, αλλά όχι σε tablets.

Δύο νέα είδη κωδικών πρόσβασης

Τα Windows 8 εισάγουν δύο νέους τύπους κωδικών πρόσβασης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας: έναν τετραψήφιο κωδικό PIN και μια εικόνα-κωδικό.

Για τον κωδικό-εικόνα μπορείτε να επιλέξετε μια φωτογραφία ή εικόνα και να ζωγραφίσετε 3 κινήσεις σε διαφορετικά σημεία για να δημιουργήσετε τον κωδικό σας. Όποιον τρόπο και να επιλέξετε πάλι θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν συνηθισμένο κωδικό πρόσβασης που θα σας χρειαστεί σε περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση διαχειριστή για ορισμένες αλλαγές του συστήματος.

Άλλα αξιοσημείωτα μέτρα προστασίας

Οι βελτιώσεις σε Windows Defender, SmartScreen, σύστημα εκκίνησης και προστασία κωδικού πρόσβασης είναι οι πιο αισθητές βελτιώσεις ασφαλείας στα Windows 8. Όμως το νέο λειτουργικό σύστημα έχει αρκετές ακόμα βελτιώσεις που δεν είναι άμεσα αντιληπτές. Μερικά βασικά στοιχεία των Windows, όπως ο πυρήνας του λειτουργικού, έχουν ενημερωθεί ώστε να συνεισφέρουν στη μείωση κοινών επιθέσεων.


Διαπιστώνουμε επομένως ότι έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια από τους ανθρώπους της Microsoft στον τομέα της ασφάλειας και περιμένουμε να δούμε όλα τα χαρακτηριστικά των νέων Windows με μεγάλη ανυπομονησία.