expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Οι Anonymous για τις ειδικές υπηρεσίες, την ελευθερία και τη Ρωσία

Φωτογραφία: AFP 


Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη " Φωνή της Ρωσίας", ο εκπρόσωπος της Anonymous απάντησε στις ερωτήσεις για τις ειδικές υπηρεσίες, τη σκλήρυνση των νόμων, την ελευθερία του διαδικτυακού χώρου, καθώς επίσης εξέφρασε την άποψή του για τη Ρωσία.....


Τζον Ρόμπλες (John Robles): Ποια είναι η βάση της φιλοσοφίας της ομάδας Anonymous;

Anonymous: Η ελευθερία. Και η υπεράσπιση του Διαδικτύου, διότι το Ίντερνετ είναι ο μεγαλύτερος μηχανισμός απελευθέρωσης σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.

JR: τι θα απαντούσατε σε όσους, σας θεωρούν εγκληματίες;

A: Θα διερωτόμουν σηκώνοντας τους ώμους μου… Ό,τι για ένα άνθρωπο είναι έγκλημα, για κάποιον άλλο είναι αγώνας για την ελευθερία. Οποιοδήποτε επίθετο, το οποίο μας κολλούν, θα πει περισσότερα για αυτούς που τα κολλούν, παρά για τη δραστηριότητά μας.

JR : Γιατί οι Anonymous είναι αποκεντρωμένοι, δεν έχετε επίσημο εκπρόσωπο;

А: Ακολουθούμε την αναρχική ιδέα της οριζόντιας διεύθυνσης μιας ομάδας, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει αρχηγός της ομάδας. Σ΄ αυτό έγκειται η δύναμή μας.

JR: Θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι για τις προσπάθειες των ειδικών υπηρεσιών και των αστυνομικών οργάνων να διεισδύσουν στις γραμμές της Anonymous;

Α: Για τα αστυνομικά όργανα ο πιό δραστικός τρόπος να διεισδύσουν στη σύνθεση των Anonymous είναι η στρατολογία ενός ανώνυμου (μέλους των Anonymous). Ίσως, η πιό γνωστή τέτοιου είδους περίπτωση συνέβηκε στον ανώνυμο Sabu. Η ζημιά, που προκαλείται στην Anonymous, εξαρτάται από το μέγεθος της ομάδας που αυτός διευθύνει και από το κύρος του ανάμεσά μας. Αυτό συνέβηκε στον ανώνυμο Сабу.

Ίσως, στον κόσμο δεν υπάρχει ούτε μια υπηρεσία, η οποία δεν θα προσπαθούσε να διεισδύσει στις γραμμές της Anonymous. Εδώ που τα λέμε, αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο. Είμαστε ανοικτή οργάνωση και αυτό παρέχει τη δυνατότητα να προσελκύουμε μεγάλο αριθμό μελών. Όμως οι ειδικές υπηρεσίες αναζητούν πληροφορίες και είναι εύκολο να τους εντοπίσει, γιατί αυτοί έχουν επαφή με τους «πληροφοριακούς ακτιβιστές».

JR: Ποια είναι η θέση των Anonymous έναντι της δραστηριότητας των ΜΜΕ και του νόμου για τα πνευματικά και συγγραφικά δικαιώματα και τη διαβίβαση αρχείων και περιεχομένου;

А: Η θέση μας είναι τέτοια, που η ιδέα της κοινότητας είναι σημαντικότερη, από την ιδιότητα του συγγραφέα ή του δημιουργού μιας εφεύρεσης. Ο νόμος της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, και ειδικότερα ο τελευταίος νόμος, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ - DMCA (Νόμος για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή) έχει δύο αρνητικές συνέπειες. Πρώτον, αυτοί οι νόμοι χρειάζονται για τον εμπλουτισμό μιας μικρής και ήδη πολύ πλούσιας ομάδας εκδοτών και αστέρων της σόου μπίζνες. Δεύτερον, αυτοί οι νόμοι επιβάλλουν λογοκρισία και οδηγούν τους ανθρώπους στο πλαίσιο των αντιφρονούντων.

JR: Σε ποια χώρα, κατά την άποψη των Anonymous, υπάρχει ο πιό ελεύθερος πληροφοριακός χώρος ;

А: Στην Ισλανδία.

JR: Ποια είναι η γνώμη των Anonymous για τη Ρωσία;

А: Η Ρωσία είναι σύγχρονη και σχετικά ελεύθερη δημοκρατική χώρα. Και όπως σε οποιαδήποτε χώρα τέτοιου μεγέθους, έχει και αυτή τα προβλήματά της, τους κανόνες της και όλα αυτά τα παρακολουθεί η Anonymous.