expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια «επετειακή» κινητοποίηση από τους Anonymous


«Θυμήσου, θυμήσου την 5η Νοέμβρη, την Προδοσία της Πυρίτιδας και της συνωμοσίας...» 

Σαν χτες πριν 407 χρόνια, το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε και συνελήφθη ο Γκάι Φοκς, γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της συνομωσίας της πυρίτιδας, αλλά αποτελεί και αφορμή για την παγκόσμια κινητοποίηση των Αnonymous οι οποίοι ...βάδισαν μπροστά από τα κοινοβούλια του κόσμου φορώντας τις χαρακτηριστικές μάσκες με το πρόσωπο του Γκαι Φοκς.

Η μορφή της χαρακτηριστικής μάσκας των Anonymοus που αναπαριστά το πρόσωπο του Γκάι Φοκς, ξεκίνησε από την κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ "V for Vendetta" και είναι συνυφασμένη με την 5η Νοεμβρίου και την συνομωσία της Πυρίτιδας.

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας του 1605 είχε οργανωθεί από μια ομάδα Καθολικών, με σκοπό την δολοφονία του βασιλιά Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας, της οικογένειάς του αλλά και πολλών μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη των κτιρίων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο κατά την έναρξη της Βουλής. Ένας από τους πιο γνωστούς συνωμότες ήταν και ο, Άγγλος στρατιώτης, Γκάι Φοκς.

Η Συνωμοσία οργανώθηκε ως αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α'. Οι συνομώτες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και συγκέντρωσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου, ωστόσο κάποιοι συνομώτες τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν και προειδοποίησαν τον Λόρδο να μην πάει στη Βουλή, γεγονός που κίνησε τις υποψίες του στρατού και άρχισαν να ερευνούν τις υπόγειες σήραγγες.

Ο Γκάι Φοκς συνελήφθη και μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, οι οποίοι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.

Η 5η Νοεμβρίου γιορτάζεται στη Βρετανία ως «η Νύχτα του Γκάι Φοκς» και με αφορμή τον εορτασμό αυτό, οι Anonymus οργάνωσαν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης μία πορεία μπροστά στα κοινοβούλια ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις του κόσμου, σαν αναβίωση της τελευταίας σκηνής από το "V for Vendetta" ως προειδοποίηση – όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις - στις κυβερνήσεις που προσπαθούν να φιμώσουν τον λαό και να πολεμήσουν την ελευθερία λόγου.