expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Οι Anonymous αποχαιρετούν τον χακτιβιστή Σουόρτς, χτυπώντας το MIT.ed


Η τραγική κατάληξη της καταδίωξης του Άαρον Σουόρτς θα πρέπει να αποτελέσει την βάση για την αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά σε εγκλήματα με την χρήση υπολογιστών, έγραψαν, μεταξύ άλλων, οι Anonymous παραποιώντας την πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου του ΜΙΤ (http://rledev.mit.edu/aaron.html). 

Οι  Anonymous στην οποία αποδίδει την ενέργεια το Mashable, χαρακτήρισε.... πράξη «πολιτικού ακτιβισμού» την υποκλοπή ακαδημαϊκών έργων για τις οποίες επρόκειτο να δικαστεί την άνοιξη ο αυτόχειρας χάκερ. 


Το 2011, ο Σουόρτς κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θεωρούσε πως θα έπρεπε να διατίθενται ελεύθερα ως κοινό κτήμα. Οι δημοσιεύσεις κυκλοφόρησαν από τον ίδιο με τη μορφή torrent στο Ίντερνετ, εξοργίζοντας το MIT και την JSTOR. Ο Σουόρτς συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατηγορήθηκε όμως για απάτη -το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται επισείει ποινή φυλάκισης έως και 35 χρόνων και 1 εκατομμύριο δολάρια πρόστιμο. Ο 26χρονος Άαρον Σουόρτς συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση Creative Commons.Νωρίτερα, ο Leo Rafael Reif, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης είχε αναγνωρίσει πως το ίδρυμα διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στην υπόθεση αυτή, εξέφρασε την έκπληξη και την λύπη του για την απώλεια αυτού τού «πολλά υποσχόμενου νέου» και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για όλες τις σχετικές αποφάσεις, η οποία υποσχέθηκε πως θα δημοσιευτεί. 

O Σουόρτς αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά του στην Νέα Υόρκη στις 11 Ιανουαρίου.