expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

«Χάκαραν» το λογαριασμό του ΒΒC στο Twitter


Λογαριασμοί του BBC στο Twitter που σχετίζονται με τον Καιρό και την Μέση Ανατολή δέχτηκαν επίθεση από ομάδα χάκερ, η οποία αυτοαποκαλείται «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός».

Μεταξύ των λογαριασμών του BBC.... που επηρεάστηκαν ήταν κυρίως εκείνο στο Twitter για τον καιρό, που έχει 60,000 άτομα που το ακολουθούν,το Arabic και το Radio Ulster.

Μια σειρά από ψευδά ¨tweets¨ που σχετίζονται με τον καιρό σε χώρες της Μέσης Ανατολής εμφανίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης. 

Παράλληλα, το προσωπικό ενημερώθηκε σχετικά με ένα «phishing» ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε αποσταλεί σε λογαριασμούς του BBC(αν και δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα δύο περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους).Το μήνυμα περιείχε ένα ‘link’ στο οποίο εάν ο χρήστης πατούσε πάνω του, αποκαλύπτονταν αυτόματα λεπτομέρειες λογαριασμών και κωδικοί. 

Σε συνδυασμό με τα κανονικά tweets ,κάποιες πιο παράξενες παρατηρήσεις άρχισαν να εμφανίζονται, όπως «σαουδαραβικός μετεωρολογικός σταθμός κάτω λόγω σύγκρουσης με καμήλα», ή, «χαοτικές προβλέψεις καιρού για το Λίβανο, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρυνθεί από το γαλαξία».



Σύμφωνα με το BBC το «ανάρμοστο υλικό» διαγράφηκε άμεσα και η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. 

Η ομάδα χάκερ που ανέλαβε την ευθύνη είχε γίνει γνωστή για την κυκλοφορία μηνυμάτων υπέρ του Σύρου προέδρου, Μπασάρ-αλ-Άσαντ.


Η επίθεση στο BBC αποτελεί άλλη μία περίπτωση επιθέσεων κατά επιφανών λογαριασμών, προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά έλαβαν χώρα με το Burger King και την Chrysler.

Πολλοί ειδικοί του χώρου ζητούν από το Twitter να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας του.

"Το BBC είναι ένα προφανές μέρος για να επιτεθούν, καθώς αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσω με πολλούς επισκέπτες και έτσι όποιος επιθυμεί να μεταδώσει ένα μήνυμα σε ευρύ κοινό, σίγουρα το επιλέγει ," δήλωσε ο καθηγητής Άλαν Γούντγουόρντ από το τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Σέρεϊ.

Γράφοντας για το περιστατικό στο blog του, ο σύμβουλος ασφαλείας Graham Cluley είπε ότι δεν ήταν σαφές πως ο κωδικός πρόσβασης είχε ραγίσει.

"Τα καλά νέα είναι ότι το χάκινγκ δεν φαίνεται να έχει γίνει με σκοπό τη διασπορά κακόβουλων σχολιασμών ή απάτες.Αντίθετα, φαίνεται ότι η ομάδα χάκερ «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός» προσπαθεί να διαδώσει πολιτικά μηνύματα κατά της Συρίας», είπε.