expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Χάκερς χτύπησαν τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας


Κινέζοι χάκερς υπέκλεψαν τα σχέδια του νέου αρχηγείου των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για το τελευταίο κρούσμα κυβερνοεπιθέσεων εις βάρος κυβερνητικών υπηρεσιών περιλαμβανομένου του... υπουργείου Οικονομικών, Άμυνας, του πρωθυπουργικού γραφείου και του υπουργικού συμβουλίου.

Οι χάκερς υπέκλεψαν επίσης εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου, το οποίο στεγάζει την εθνική υπηρεσία αντικατασκοπείας της Αυστραλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC.

Το νέο κτίριο, το οποίο έχει ήδη κοστίσει 630 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (611 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια), ενδεχομένως να χρειαστεί ανακαίνιση προκειμένου να διασφαλίσει τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το ρεπορτάζ του ABC, το οποίο δεν αναφέρει τις πηγές του, μετέδωσε ότι κινέζοι χάκερς έβαλαν στο στόχαστρό τους εταιρείες με έδρα την Αυστραλία σε μεγαλύτερη έκταση απ΄ό,τι εθεωρείτο αρχικά, περιλαμβανομένων της χαλυβουργικής Bluescope Steel και της κατασκευάστριας εταιρείας στρατιωτικών και πολιτικών επικοινωνιώνCodan Ltd.

Το κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μία «γκάφα ασφαλείας επικών διαστάσεων» και ζήτησε την διενέργεια έρευνας, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε θέμα παραβίασης ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπομπ Καρ δήλωσε ότι το ρεπορτάζ δεν θα πλήξει τους δεσμούς της Καμπέρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, την Κίνα.

«Έχουμε ευρύτατους τομείς συνεργασίας με την Κίνα. Δεν θα σχολιάσω το αν οι Κινέζοι διέπραξαν αυτό που μεταδίδεται ή όχι», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους.

«Ευάλωτο το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών»

Χρησιμοποιώντας έναν διακομιστή ηλεκτρονικού υπολογιστή που εντοπίστηκε στην Κίνα, οι χάκερς υπέκλεψαν τα σχέδια του νέου αρχηγείου της Υπηρεσίας, σύμφωνα με το ABC.

Οι πληροφορίες που υπεκλάπησαν μέσω των υπολογιστών ενός κατασκευαστή αφορούσαν όχι μόνο τα σχέδια κατασκευής του κτιρίου, αλλά και τους χώρους που βρίσκονται τα δίκτυα υπολογιστών του τομέα επικοινωνιών, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο αυστραλός αναλυτής ζητημάτων ασφαλείας Ντες Πολ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες καθιστούν ευάλωτο σε μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Το υπό κατασκευή κτίριο θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα άμυνας κατά των υποκλοπών στη χώρα, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός παγκόσμιου δικτύου ηλεκτρονικής συλλογής μυστικών πληροφοριών που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Ωστόσο, η κατασκευή του έχει σημαδευτεί από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους με κάποιους από τους κατασκευαστές να κατηγορούν τις τελευταίας στιγμής αλλαγές που έγιναν στον εσωτερικό σχεδιασμό του ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις.