expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ρωσία: Στη μαύρη λίστα το VKontakte


Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στο μεγαλύτερο site κοινωνικής δικτύωσης της χώρας να διακινεί υλικό, αυξάνοντας τις ανησυχίες για επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε φόρα, που χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους του προέδρου Πούτιν για να οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η απαγόρευση της λειτουργίας του VKontakte επιβλήθηκε ύστερα από ...τουλάχιστον ένα μήνα πιέσεων στην εταιρία και στον ιδρυτή της Πάβελ Ντουρόφ, που παρομοιάζεται με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook για την οικοδόμηση ενός ιστότοπου με 210 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Ο Ντουρόφ, 28 ετών, ήρθε σε αντιπαράθεση με τις αρχές μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί με την εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) –τη διάδοχο της σοβιετικής KGB– να σταματήσει τη λειτουργία ιστοτόπων που χρησιμοποιούνται για την οργάνωση διαδηλώσεων από τον Δεκέμβριο του 2011.

Τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά για τον Ντουρόφ τον περασμένο μήνα, όταν ενεπλάκη σε τροχαίο στην Αγία Πετρούπολη στην οποία ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά. Ο Ντουρόφ αρνήθηκε την εμπλοκή του αλλά αντί να ανταποκριθεί στις κλήσεις για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση, έφυγε από τη χώρα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρία. Ο Ντουρόφ έχει να εμφανιστεί δημόσια και να αναρτήσει κάποιο μήνυμα στη σελίδα του στο VKontakte από τις 24 Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος του VKontakte Γκεόργκι Λομπούσκιν είπε ότι δεν έχει καμιά ενημέρωση όσον αφορά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών Roskomnazdzor.

Ο ιστότοπος VKontakte (www.vk.com) λειτουργεί ακόμη στην Μόσχα αλλά ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η πρόσβαση σε αυτό έχει αποκλειστεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το VKontakte είχε επικριθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα των παιδιών ότι φιλοξενεί σελίδες παιδικής πορνογραφίας. Τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις στον μαραθώνιο της Βοστόνης είχε σελίδα στο VKontakte.