expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Παραμένει στο αεροδρόμιο της Μόσχας ο Σνόουντεν..


Σνόουντεν, όπως λέμε... Τομ Χανκς

Μπορεί να μη φωνάζει... Κρακόζια, αλλά σίγουρα ο εγκλωβισμός του πρώην πράκτορα στο αεροδρόμιο της Μόσχας θυμίζει κάτι από την ταινία «The Terminal»

Το σενάριο ...της χολυγουντιανής ταινίας "The Terminal" με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς ο οποίος ξημεροβραδιάζεται στο διεθνές αεροδρόμιο "JFΚ" θυμίζει η υπόθεση Σνόουντεν που έχει προκαλέσει διπλωματικό πόλεμο των ΗΠΑ με τη Ρωσία, την Κίνα και τον Ισημερινό.

Κι ενώ η κυβέρνηση του Κίτο (Ισημερινός) διαμηνύει ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να εξετάσει με υπευθυνότητα το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει ο ο Εντουαρντ Σνόουντεν κι έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να υποβάλουν γραπτώς τις προτάσεις τους σε ό,τι αφορά την υπόθεση, το "βαθύ λαρύγγι" των υποκλοπών παραμένει στη ζώνη μετεπίβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

Η γερμανική "Bild" έσπευσε πρώτη να κάνει την σύγκριση του Σνόουντεν με τον Τομ Χανκς υποστηρίζοντας ότι ο 30χρονος Αμερικανός έχει κάνει σπίτι του το terminal της ρωσικής πρωτεύουσας .


Στη Ρωσία , ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου παραμένει ανένδοτος διαμηνύοντας στην Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εκδώσει τον αμερικανό πρώην κατάσκοπο.

Ο ρωσικός Τύπος γράφει ότι, ο Σνόουντεν θεωρείται αδύνατο να μην είχε «συνομιλίες» με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενώ ήδη γίνεται αναφορά και στα ανταλλάγματα σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος κάνει ένα βήμα πίσω. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκδώσουν τον Ρώσο μεγαλέμπορο όπλων, Β. Μπουτ και η Μόσχα να εκδώσει τον Σνόουντεν, κάτι εξάλλου που το έχει ήδη προτείνει ο αντιπρόεδρος της Δούμα, Ζιρινόφσκι.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση του Ισημερινού σχετικά με τον Σνόουντεν.

"Καθώς προς το παρόν πρόκειται για προφορικό μήνυμα, ζήτησα να μας το στείλουν γραπτώς, ώστε να το λάβουμε υπ΄όψιν μας κατά την εξέταση της αίτησης ασύλου του κ. Σνόουντεν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνιο . Η κωλυσιεργία από πλευράς Ισημερινού γίνεται προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο για να χειριστεί όσο πιο διπλωματικά μπορεί την υπόθεση.

Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς τον αγώνα του Εντουαρντ Σνόουντεν και οι σχέσεις του με την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες όχι μόνο εξαιτίας της υπόθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ του WikiLeaks- ο οποίος έχει βρει ασφαλές καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο- αλλά γιατί μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ηγήθηκε του αντιαμερικανικού λόμπι στη Λατινική Αμερική.

Την ίδια ώρα , ο επονομαζόμενος "Δον Κιχώτης" της ισπανικής Δικαιοσύνης , Μπαλτασαρ Γκαρθόν ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει την υπεράσπιση του Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Ανακοινώνω πως το δικηγορικό γραφείο Ilocad αποφάσισε να μην αναλάβει την υπεράσπιση των συμφερόντων του κυρίου Σνόουντεν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην δικαστής, ο οποίος ήδη εκπροσωπεί τον Ασάνζ.