expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μάνινγκ: Προδότης για τους εισαγγελείς, ήρωας για τους συνηγόρους


Ο 25χρονος αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, πρώην αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ο οποίος κατηγορείται για την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ....κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του από στρατοδικείο, με την κατηγορούσα αρχή να τον παρουσιάζει ως προδότη και την υπεράσπιση να τον χαρακτηρίζει «νεαρό, αφελή, αλλά καλοπροαίρετο» που προσπάθησε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου.

Ντυμένος με την στρατιωτική του στολή και με στρατιωτικό κούρεμα , ο Μάνινγκ εμφανίστηκε στην μικρή αίθουσα του στρατοδικείου στο Φορτ Μιντ έξω από την Ουάσινγκτον και κάθισε ανάμεσα στους τρεις δικηγόρους του.

Ο 25χρονος, ο οποίος έχει περάσει τρία χρόνια στην απομόνωση εν αναμονή της δίκης του και κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία, έχει δηλώσει ένοχος για 10 από τις 22 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του, αλλά αντιμετωπίζει και άλλες 21 -η σοβαρότερη από τις οποίες είναι «συνεργασία με τον εχθρό».

Αν καταδικαστεί για τις σοβαρότερες από τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 154 ετών.

Έχει παραδεχτεί ότι παρέδωσε στον WikiLeaks -ιδρυτής του οποίου είναι ο ΑυστραλόςΤζούλιαν Ασάνζ- εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα.

Ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012 όταν ζήτησε άσυλο ύστερα από τις αποτυχημένες του προσπάθειες να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζητείται κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση.

Ο Μάνινγκ είχε πρόσβαση σε έναν αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών που εργαζόταν στο Ιράκ και όπως είπε ο συνήγορός του Ντέιβιντ Κουμπς σοκαρίστηκε από την έλλειψη ανθρωπιάς που χαρακτήριζε τις πράξεις του αμερικανικού στρατού.

Ο λοχαγός Τζο Μόροου, ένας από τους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι ο Μάνινγκ παρέκαμψε τους ανώτερούς του, παραβίασε τον όρκο που είχε δώσει να μην αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες ως αναλυτής του στρατού και παρέβλεψε τον κίνδυνο που προκάλεσε δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες που κατέθεσαν τη Δευτέρα, ο Μάνινγκ αντέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα σε CD προκειμένου να μπορέσει να τα βγάλει από το Ιράκ το 2010.

Αυτό είπε ο εμπειρογνώμων του στρατού Τόμας Σμιθ, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε χθες μετά την αγόρευση του εισαγγελέα και του συνήγορου υπεράσπισης.

Ο Σμιθ ήταν εκείνος που ξεκίνησε την έρευνα για την μαζική διαρροή των εγγράφων στα τέλη Μαϊου του 2010.

Ο εισαγγελέας Μόροου υποστήριξε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Μάνινγκ και ο Ασάνζ συνομιλούσαν στο Ίντερνετ πριν από την «μαζική, μαζική διαρροή» και ότι ο στρατιώτης παρέδωσε στον Ασάνζ συγκεκριμένες πληροφορίες που εκείνος αναζητούσε.

Στην αγόρευσή του ο Μόροου είπε ότι ο Μάνινγκ επιζητούσε την δόξα σε μία υπόθεση που δείχνει τι συμβαίνει όταν «η αλαζονεία συναντάει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες».

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Κουμπς περιέγραψε τον πελάτη του ως ανθρωπιστή, «που έβαζε πρώτα τους ανθρώπους, πρώτα την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο Κουμπς πρόσθεσε ότι ο Μάνινγκ, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, πάλευε με την σεξουαλική του ταυτότητα όταν μετέβη στο Ιράκ τον Νοέμβριο του 2009.

Ο Κουμπς είπε ότι η υπεράσπιση θα αποδείξει ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών που άφησε ο Μάνινγκ να διαρρεύσουν ήταν ήδη διαθέσιμες στο Ίντερνετ όταν τις δημοσίευσε ο WikiLeaks.

Η αίθουσα του στρατοδικείου, που χωρά περίπου 40 άτομα, ήταν γεμάτη με δημοσιογράφους και απλούς πολίτες. Η δίκη του νεαρού στρατιώτη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.