expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

«Αόρατος μανδύας» θα κάνει ασφαλέστερη τη μεταφορά δεδομένων


Ασφαλέστερες υπόσχεται να κάνει στο μέλλον τις επικοινωνίες, ένας «αόρατος μανδύας χρόνου» που έχει την ικανότητα να κρύβει δεδομένα που αποστέλλονται μέσω οπτικών ινών!

Ο «μανδύας» αναπτύχθηκε από ...αμερικάνους επιστήμονες και χρησιμοποιώντας τον, κατάφεραν να κρύβουν σχεδόν τα μισά δεδομένα που μετέφερε το φως. Στο μέλλον ευελπιστούν θα βελτιώσουν κι άλλο την αποτελεσματικότητα της τεχνικής.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος λειτουργίας της επίμαχης εφαρμογής, η οποία θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια τεχνική που «σβήνει» τα γεγονότα σν μην συνέβησαν ποτέ!

Η λειτουργία του βασίζεται στη «χειραγώγηση» του χρονισμού των παλμών του φωτός, με δεδομένο ότι το φως -που είναι ταυτόχρονα κύμα και σωματίδιο- διαδίδεται σαν τα κύματα της θάλασσας. Αν τη στιγμή που ένα κύμα ανεβαίνει, ένα άλλο κατεβαίνει κ όταν συναντηθούν, αυτή η συμβολή οδηγεί στην αλληλοεξουδετέρωσή τους.

Χρησιμοποιώντας κάτι ανάλογο με το φως, οι αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να δημιουργήσουν «τρύπες» του φωτός, εξαφανίζοντας μέσα σε αυτές τα δεδομένα που μεταφέρει το φως μέσω των οπτικών ινών. Οι «χρονικές τρύπες» -δηλαδή η απόκρυψη των πληροφοριών- είναι δυνατό να επαναλαμβάνονται με συχνότητα 12,7 gigabits ανά δευτερόλεπτο, ταχύτητα κατάλληλη για εμπορικές εφαρμογές.

Ο μανδύας στην πραγματικότητα δεν χειραγωγεί το χρόνο, αλλά τα φωτόνια, τα σωματίδια του φωτός που μεταφέρουν τις πληροφορίες στο χρόνο.

«Φανταστείτε ότι παίρνουμε ένα τμήμα ποταμού και ωθούμε ένα μέρος του προς τα εμπρός κι ένα άλλο προς τα πίσω, έτσι ώστε να δημιουργούνται τρύπες εκεί όπου δεν υπάρχει πια καθόλου νερό... Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε τη ροή του φωτός, ωθώντας το εμπρός και πίσω στο χρόνο, αποφεύγοντας έτσι συμβάντα που αλλιώς θα το διατάρασσαν», περίγραψε ο 'Αντριου Γουάινερ, επικεφαλής της έρευνας.

Η πρακτική εφαρμογή του «μανδύα» θα ήταν η προστασία τν δεδομένων από αυτούς που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν υποκλοπή. «Οι ωτακουστές δεν θα συνειδητοποιήσουν ότι το σήμα έχει καμουφλαριστεί, επειδή δεν φαίνεται καθόλου ότι κάποιο σήμα έχει σταλεί», σημείωσε ο βοηθός του Γουάινερ, Τζόζεφ Λούκενς.

Η αρχική χρήση θα μπορούσε να γίνει από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, μιας και η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε μεγάλες εταιρίες που επίσης αναζητούν ύψιστη ασφάλεια στις επικοινωνίες τους.

Ωστόσο, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, μέχρι η εν λόγω μέθοδος να βρει πρακτική εφαρμογή, όμως χρησιμοποιεί τεχνολογία που μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά στην υπάρχουσα υποδομή τηλεπικοινωνιών».