expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Ιοί» υπολογιστών συνεργάζονται για να επιβιώσουν!


Σύμφωνα με νέα έρευνα της Microsoft, δύο ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές «ιοί» βοηθούν ο ένας τον άλλον να «επιβιώσουν».

Ουσιαστικά, ο ένας υποστηρίζει τον άλλον «κατεβάζοντας»... από το διαδίκτυο ενημερώσεις προκειμένου να καταστεί δύσκολη η διαγραφή του από κάποιον υπολογιστή.
Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό διαθέτει εξελιγμένες ενημερώσεις, τις οποίες δν μπορούν να «καθαρίσουν» τα αντι-ιικά προγράμματα των υπολογιστών.

Η παρουσία των «ιών» στον υπολογιστή έχει πολύπλευρα αρνητικές διαστάσεις. Είναι ικανοί να ανιχνεύσουν δεδομένα, να στείλουν spam μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά κ να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή ως μέσο «επίθεσης» σε άλλους υπολογιστές.

Την αποκάλυψη για τη συνεργασία των δύο «ιών» πραγματοποίησε ο ερευνητές της Microsoft, Χιούιν Τσόι, σύμφωνα με το BBC.

Όπως τόνισε ο Τσόι, οι δύο ιοί, γνωστοί ως Vobfus και Beebone, βρέθηκαν να συνυπάρχουν σε αρκετούς υπολογιστές, κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο Vobfus ήταν στις περισσότερες τν περιπτώσεων ο πρώτος που «χτυπούσε» έναν υπολογιστή, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους για να τον «προσβάλλει».

Η εγκατάσταση του Vobfus στον υπολογιστή είναι εφικτή τόσο μέσω «παγιδευμένων» ηλεκτρονικών συνδέσμων όσο και μέσω «μολυσμένων» USB sticks.

Μετά την εγκατάστασή του, ο Vobfus «κατέβαζε» διαδικτυακά το «έτερόν του ήμισυ», τον Beebone.
Στη συνέχεια, οι δύο ιοί, σύμφωνα με τν Τσόι, συνεργάζονταν προκειμένου ο ένας να «ενημερώνει» τον άλλον για να μην καταστεί εφικτή η διαγραφή τους.

«Στην περίπτωση του Vobfus, ακόμη και εάν εντοπιστεί και διαγραφεί, μπορεί να έχει προλάβει να εγκαταστήσει έναν μη ανιχνεύσιμο ιό Beebone, ο οποίος με τη σειρά θα εγκαταστήσει εκ νέου τον Vobfus» εξηγεί ο Τσόι.