expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του WiFi σας, επιλέγοντας το σωστό κανάλι


Τα ασύρματα δίκτυα έχουν παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια...
Όμως οι ταχύτητες των WiFi δικτύων εμφανίζουν εξοργιστικά προβλήματα σε πολλές των περιπτώσεων. Μια σειρά από γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο έχετε ρυθμίσει το router σας και αν προκαλεί ή δέχεται παρεμβολές ή ακόμα αν ζείτε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή σε μονοκατοικία ή το πόσο μακριά είναι οι συσκευές από τον δρομολογητή. Ευτυχώς , υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να διορθώσουμε τις χαμηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Εάν έxετε ασχοληθεί έστω και μια φορά με τις ρυθμίσεις του δρομολογητή (router) σας σίγουρα θα έχει πέσει το μάτι σας στη λέξη κανάλι (channel) . Οι περισσότεροι δρομολογητές έχουν προρυθμισμένη αυτή την επιλογή στο αυτόματο (auto), αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εμάς έχουμε ρίξει μια ματιά στην λίστα των διαθεσίμων καναλιών και έχουμε αναρωτηθεί τί μπορεί να είναι αυτά όλα αυτά τα κανάλια και πιο συγκεκριμένα ποιά είναι πιο γρήγορα μεταξύ τους. Λοιπόν είναι σίγουρο ότι κάποια κανάλια είναι όντως πιο γρήγορα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βιαστούμε να τα επιλέξουμε αμέσως. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα κανάλια του προτύπου 802.11, για τις παρεμβολές που έχουμε σε αυτά αλλά και για τις διαφορές μεταξύ 2.4GHz and 5GHz WiFi.


Κανάλια 1, 6 και 11

Πρώτα από όλα ας μιλήσουμε για την μπάντα των 2.4GHz γιατί αν και είμαστε στο 2015 σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις WIFI ακόμα χρησιμοποιούν την μπάντα 2.4GHz. Το πρότυπο 802.11ac το ποίο έκανε την εμφάνισή του το 2013 μας οδηγεί στην υιοθέτηση των 5GHz. Εξαιτίας όμως της ασυμβατότητας αλλά και των dual-radio δρομολογητών και συσκευών η μπάντα των 2.4GHz θα συνεχίσει να κυριαρχεί για λίγο ακόμα.

Όλες οι εκδόσεις WIFI μέχρι και την 802.11n (συμπεριλαμβανομένης και αυτής δηλαδή a, b, g, n) λειτουργούν σε συχνότητες μεταξύ 2400 και 2500MHz. Αυτό το μικρό φάσμα των 100MHz χωρίζεται σε 14 κανάλια των 20 MHz το καθένα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό 14 κανάλια των 20 MHz είναι πολύ περισσότερα από 100MHz. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε κανάλι στα 2.4GHz υπερκαλύπτεται το λιγότερο από δύο (αλλά συνήθως από τέσσερα) άλλα κανάλια. Το παραπάνω σχήμα κάνει αυτή την έννοια περισσότερο κατανοητή. Όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε η χρησιμοποίηση αλληλεπικαλυπτόμενων καναλιών είναι ο κύριο λόγος της μειωμένης απόδοσης των ασυρμάτων δικτύων.


Ευτυχώς τα κανάλια 1, 6 και 11 είναι το ένα αρκετά μακριά από το άλλο και δεν αλληλεπικαλύπτονται. Σε ένα όχι MIMO setup (πχ 802.11 a, b ή g) θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε τα κανάλια 1, 6 και 11. Εάν χρησιμοποιείται το 802.11n με κανάλια των 20MHz μείνετε στα 1, 6 και 11. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανάλια των 40 MHz προσέξτε πολύ διότι θα υπάρχει κορεσμός στα ραδιοκύματα, εκτός εάν ζείτε σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά.


Ποιό κανάλι πρέπει να επιλέξετε όταν βρίσκεστε σε οικιστική περιοχή;

Εάν θέλετε μέγιστη απόδοση και ελάχιστες παρεμβολές τα κανάλια 1, 6 και 11 είναι η καλύτερη επιλογή. Ανάλογα όμως με τα κανάλια που εκπέμπουν τα διαθέσιμα γειτονικά ασύρματα δίκτυα ένα μόνο από αυτά τα τρία θα έχει την καλύτερη απόδοση.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το κανάλι 1 αλλά κάποιος γείτονας από απερισκεψία χρησιμοποιεί το κανάλι 2 τότε η απόδοση του δικτύου σας θα πέσει κατακόρυφα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε το κανάλι 11 για να αποφύγετε τις παρεμβολές του γείτονα (και το κανάλι 6 θα ήταν καλή επιλογή αλλά όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα). Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και ένα άλλο κανάλι εκτός των 1, 6 και 11 αλλά θυμηθείτε ότι σε αυτή την περίπτωση εσείς θα είστε αυτός που θα δημιουργεί τις παρεμβολές στους γείτονες.

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους γείτονές σας και να ρυθμίσετε τους δρομολογητές σας ώστε να χρησιμοποιούν μόνο τα κανάλια 1, 6 και 11. Έχετε στο νου σας ότι οι εσωτερικοί τοίχοι κάνουν πολύ καλή δουλεία στο να εξασθενούν το εκπεμπόμενο σήμα. Εάν υπάρχει τοιχοποιία μεταξύ διαμερίσματος σας και του γείτονα τότε μπορείτε να χρησιμοποιείται το κανάλι 1 χωρίς να παρεμβάλει ο ένας τον άλλον. Αλλά εάν μεσολαβεί λεπτός τοίχος ή υπάρχουν πολλά παράθυρα τότε καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά κανάλια.

Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το πιο ”καθαρό” κανάλι όπως πχ το Vistumbler , αλλά πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο απλά να δοκιμάσετε τα κανάλια 1, 6 και 11μέχρι να βρείτε ότι ένα από αυτά δουλεύει καλά. (Εάν έχετε δύο laptops μπορείτε να ανταλλάξετε ένα αρχείο μεταξύ τους για να υπολογίσετε την απόδοση του κάθε καναλιού.)
 

Τι γίνεται όμως με την μπάντα των 5GHz;

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που έχουμε στην περιοχή των 5GHz είναι ότι υπάρχει πολύ περισσότερος ελεύθερος χώρος δηλαδή το φάσμα δεν έχει κορεστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν 23 κανάλια των 20MHz χωρίς όμως αλληλοεπικάλυψη . Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ασύρματη τεχνολογία που βασίζεται στο πρότυπο 802.11n είναι σε γενικές γραμμές πιο προηγμένη σε σχέση με τα παλαιότερα πρότυπα 802.11b και g. Εάν διαθέτετε έναν νέας τεχνολογίας 802.11n δρομολογητή (πχ αν τον έχετε προμηθευτεί τα τελευταία 2 χρόνια περίπου), συνήθως αυτός έχει hardware αιχμής το οποίο επιλέγει το σωστό κανάλι και τροποποιεί την ισχύ εκπομπής ώστε να επιτύχει μέγιστη απόδοση και να ελαχιστοποιήσει τις παρεμβολές.

Εάν χρησιμοποιείτε την μπάντα των 5GHz και οι τοίχοι του σπιτιού σας δεν είναι σαν φύλλο χαρτιού θα υπάρχουν ελάχιστες παρεμβολές στο διαμέρισμα σας στις συσκευές που χρησιμοποιούν 5 GHz. Είναι πιθανό να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ακόμα μεγαλύτερο φάσμα όπως 40 ,80 και 160 MHz ανά κανάλι.

Τελικά όσο όλοι μας επενδύουμε σε καινούργιο hardware και κινούμαστε προς την μπάντα των 5GHz , η ανάγκη επιλογής του σωστού καναλιού θα αποτελέσει παρελθόν. Βεβαίως ακόμα και με αυτή την τεχνολογία θα υπάρξουν φορές που θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε τον δρομολογητή μας αλλά αυτές θα είναι ελάχιστες. Όταν φυσικά μιλάμε για ΜΙΜΟ συστήματα (μέχρι οκτώ στο πρότυπο 802.11ac) είναι σαφώς καλύτερα να αφήσουμε τον δρομολογητή να κάνει τα δικά του.
Μετάφραση Νίκος Ψ.