expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Βόμβα ντόπας στο Ρίο - Ρώσοι χάκαραν την WADA - Στο στόχαστρο Αμερικανίδες αθλήτριες όπως οι αδελφές Γουίλιαμς και Μπάιλς


Βαριές κατηγορίες, που αφήνουν ανοιχτές διαφορετικές εκτιμήσεις και πολλές θεωρίες, προέκυψαν από χάκερς, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από... Ρώσους, που παραβίασαν την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA).

Στην κατηγορία «εμπιστευτικό», που παραβιάστηκε, κατηγορούνται οι αδερφές Γουίλιαμς, η Σιμον Μπάιλς, καθώς και άλλοι πρωταθλητές, πως κατέθεσαν πιστοποιητικά για να δικαιολογήσουν ακραίες τιμές antidoping στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Λίγο μετά έσκασε η «βόμβα». Διάφοροι Αμερικανοί πρωταθλητές, δικαιολόγησαν με ιατρικά πιστοποιητικά υψηλές τιμές απαγορευμένων ουσιών που βρέθηκαν στο αίμα τους σε εξετάσεις που υποβλήθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «επετράπη η χρήση παράνομων ουσιών, η οποία δικαιολογείται από πιστοποιητικά έγκρισης για θεραπευτική χρήση».

Σημαντικά ονόματα όπως οι αδερφές Σερένα και Βίνους Γουίλιαμς και η παγκόσμια πρωταθλήτρια της γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς, με τέσσερα χρυσά μετάλλια, περιλαμβάνονται στη λίστα.

Στη συνέχεια οι χάκερς δημοσιοποίησαν έγγραφα που αναφέρουν τις αμφιβολίες της ομοσπονδίας, όπου αναφέρεται πως «υπάρχουν ανεπαρκείς εξηγήσεις από τους αθλητές για τα πιστοποιητικά». Στην περίπτωση της Μπάιλς μάλιστα, η συνταγή αναφέρει την λήψη αμφεταμινών!

Η περίπτωση των πιστοποιητικών είναι σίγουρα αμφιλεγόμενη. Συχνά τέτοιου είδους πιστοποιητικά γίνονται αποδεκτά, άλλες φορές όμως απορρίπτονται με αποτέλεσμα να υπάρξουν ποινές και αγωνιστικοί αποκλεισμοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Σαράποβα. Σε κάθε περίπτωση η WADA οφείλει να δώσει απαντήσεις.