expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

9 Ιουνίου 2012, ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην ACTA


Για τις 9 Ιουνίου 2012 ανανεώνουν το ραντεβού τους στους δρόμους οι πολέμιοι της αμφιλεγόμενης διεθνούς συνθήκης ACTA για την καταπολέμηση της «παραποίησης/απομίμησης». 

Εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε περισσότερες από 70 πόλεις στην Ευρώπη, λίγο πριν ...τεθεί υπό ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη που θεωρείται ότι πλήττει, μεταξύ άλλων, θεμελιώδη ψηφιακά δικαιώματα με την προτεινόμενη «αστυνόμευση» του Διαδικτύου για να παταχθεί η «πειρατεία».

«Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 θα αποτελέσει την πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην ACTA», γράφουν στο σχετικό κάλεσμα οι διοργανωτές -οργανώσεις για την υπεράσπιση των ψηφιακών ελευθεριών, όπως το Οpen Rights Group, και η ένωση για την προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, EDRI (European Digital Rights, Stop ACTA). Όπως υποστηρίζουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί απεγνωσμένα να αναβάλλει το ψήφισμα, επικαλούμενη την επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κλήθηκε να κρίνει εάν η επίμαχη συνθήκη είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συγκεκριμένα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολέμιοι της συνθήκης θεωρούν ότι δεν αρκεί η παραπομπή της ΑCTA στο Δικαστήριο που «διασφαλίζει την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε όλες τις χώρες μέλη της». Κι αυτό καθώς δηλώνουν ότι, το Δικαστήριο δεν θα κρίνει επί της ουσίας, δηλαδή τις συνέπειες της ACTA σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Θεωρούν δε, ότι οι αντιδράσεις έχουν δημιουργήσει τέτοιο κλίμα ώστε θεωρείται βέβαιο ότι εάν κληθεί τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει, θα την απορρίψει.

Πρόσφατα, ο εισηγητής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου David Martin εξέδωσε πρόσφατα σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρνηθεί να δώσει έγκριση για την ACTA. Oι «ανεπιθύμητες συνέπειες του κειμένου της ACTA συνιστούν μια σοβαρή ανησυχία», γράφει. Δηλώνει μάλιστα ότι, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τις ατομικές περιπτώσεις ποινικοποίησης, τον ορισμό της «εμπορικής κλίμακας», τον ρόλο των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου και την πιθανή διακοπή της διέλευσης των γενόσημων φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο της ACTA δεν είναι τόσο ακριβές όσο είναι απαραίτητο. Τα επιδιωκόμενα οφέλη αυτής της διεθνούς συμφωνίας είναι κατά πολύ μικρότερα από τις πιθανές απειλές για τις πολιτικές ελευθερίες. Με δεδομένη την ασάφεια ορισμένων πτυχών του κειμένου και την αβεβαιότητα ως προς την ερμηνεία του. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαρκή προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στο μέλλον, στο πλαίσιο της ACTA, αναφέρει ο εισηγητής.