expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Διέρρευσαν εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης e‑mail - Δείτε αν είναι μέσα το δικό σας


Σε πανικό βρίσκονται οι χρήστες του Διαδικτύου, μετά την είδηση ότι έχουν διαρρεύσει πάνω από 773 εκατ. αρχεία που ...
περιέχουν emails και κωδικούς πρόσβασης.

Τα αρχεία αυτά ονομάζονται «Συλλογή 1» και σύμφωνα με τη Mirror τα χρησιμοποιούν χάκερς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις επαφές.

Τη διαρροή αυτών των στοιχείων αποκάλυψε ο Troy Hunt, ο εμπνευστής του site «HaveIBeenPwned», στο οποίο μπορεί κανείς να δει αν το email του έχει χακαριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν εισάγετε το email σας στο συγκεκριμένο site, δεν θα σας πει αμέσως ότι οι κωδικοί σας έχουν διαρρεύσει, ωστόσο αν υπάρχει στη database του «HaveIBeenPwned», τότε σίγουρα να ανησυχήσετε.


Δείτε ΕΔΩ αν σας έχουν χακάρει το email

Τι πρέπει να κάνετε αν σας χάκαραν;

Αρχικά πρέπει άμεσα να αλλάξετε τον κωδικό σας από όλα τα site, στα οποία μπορεί να τον έχετε αποθηκεύσει. Μην αλλάξετε απλά ένα ψηφίο, προτιμήστε έναν άλλον, τελείως διαφορετικό κωδικό. Αλλάξτε, επίσης, τον κωδικό πρόσβασης στο mail ανάκτησης.

Εγκαταστήστε το σύστημα επαλήθευσης σε δύο βήματα. Εάν χρησιμοποιείτε Gmail, Outlook, Hotmail, Yahoo θα έχετε αυτή την επιλογή. Ουσιαστικά αυτό απαιτεί από εσάς να περνάτε μια διαδικασία δύο σταδίων για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας κάθε φορά που συνδέεστε στο mail σας από μια νέα συσκευή.

Επιλέξτε όλα τα mail από τις επαφές σας και στείλτε τους ένα επείγον σημείωμα λέγοντάς τους να μην ανοίξουν κανένα περίεργο mail που μπορεί να σταλεί από τη δική σας διεύθυνση, πολύ περισσότερο κάποιο σύνδεσμο.