expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Apple κατοχύρωσε τη «μητέρα όλων των πατεντών»


H Apple, γνωστή για τον πόλεμο που διεξάγει με ανταγωνίστριες εταιρείες όχι τόσο στον τομέα της τεχνογνωσίας αλλά στα δικαστήρια, μόλις κατάφερε να διασφαλίσει μια πατέντα που απειλεί στα ίσα το σύνολο των ανταγωνιστών της.

Η πατέντα...
... με νούμερο 8.223.134 με τίτλο «Φορητή ηλεκτρονική συσκευή, μέθοδοι και γραφικό περιβάλλον χρήστη για την εμφάνιση ηλεκτρονικών λιστών και αρχείων» χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «μητέρα όλων των πατεντών» αφού καλύπτει το σύνολο του γραφικού περιβάλλοντος της Apple για email, τηλεφωνία, κάμερα, αναπαραγωγή βίντεο, πλοήγηση στο ιντερνέτ, αναζήτηση, χάρτες, σημειώσεις και, το κυριότερο, το περιβάλλον multitouch. Δηλαδή με λίγα λόγια, τα πάντα!


Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που συναντάμε πια σχεδόν σε όλες τις συσκευές Android και Windows Phone, γεγονός που σύμφωνα με τον Kevin Krause του Phandroid μπορεί να αποβεί θανάσιμο για τις δυο εταιρείες, ανάλογα βέβαια και από τον τρόπο που σκοπεύει η Apple να χρησιμοποιήσει την πατέντα εναντίον τους.




Ταυτόχρονα φαίνεται πως η εταιρεία από την California χρησιμοποιεί αρκετά συχνά τους δικηγόρους της προκειμένου να πολεμήσει, θεμιτά ή αθέμιτα, τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Kanzatec IP Group, βρίσκεται στο επίκεντρο του 60% όλων των δικαστικών διαμαχών που έχουν να κάνουν με πατέντες!

Ήδη οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ Apple και Google είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ το παράλογο είναι πως στο παρελθόν η Apple επεδίωκε να κατοχυρώσει πατέντες χωρίς πρώτα να κάνει την απαραίτητη έρευνα. Για παράδειγμα, πέρυσι η Apple κατοχύρωσε πατέντα για το Slide to Unlock, ένα χαρακτηριστικό που όμως υπήρχε στο Neonode N1m το 2005, δυο χρόνια πριν την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.

Από την πλευρά τους, οι χρήστες Android πιστεύουν πως σκοπός της αμερικάνικης εταιρείας δεν θα έπρεπε να είναι η καρατόμηση των ανταγωνιστών της μέσω της δικαστικής οδού, αλλά ο υγιής ανταγωνισμός.