expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Μία δίκη που μπορεί να αλλάξει το διαδίκτυο


Το Αυστραλιανό Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Michael Trkulja και έκρινε ένοχη την εταιρεία Google μετά από μήνυση του τελευταίου. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε δικαστικό δεδικασμένο που ίσως να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στην Google, την Yahoo και το Facebook.


Όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος» σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Trkulja, αν κάποιος ....αναζητούσε την φωτογραφία του μέσω της Google, εκτός από τη δική του φωτογραφία, εμφανίζονταν και φωτογραφίες του εμπόρου ναρκωτικών Τόνι Μόκμπελ.

Ο κ. Trkulja είχε ζητήσει από τo 2009 να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο υλικό αλλά η Google τον αγνόησε. Όπως είπε δεν είχε σκοπό να μηνύσει την Google, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει γιατί η αδιαφορία τους ήταν επιδεικτική.

Οι δικηγόροι της εταιρείας στην υπερασπιστική τους γραμμή χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι η εταιρεία δεν είχε παράγει αυτό το υλικό και το μόνο που έκανε ήταν να το φιλοξενεί. Μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν καν αν το υλικό του οποίου τους συνδέσμους φιλοξενούσαν, ήταν δυσφημιστικό.

Η εξαμελής ομάδα δικαστών, όμως, δεν δέχθηκε το επιχείρημά τους αναφέροντας ότι ακόμα και αν δεν ήξεραν το περιεχόμενο του υλικού θα έπρεπε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το 2009, όταν δέχθηκαν τα παράπονα του εναγόμενου.

Η φωτογραφία του Trkulja είχε χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα Μelbourne Crime, η οποία δεν λειτουργεί πλέον, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ποτέ του δεν είχε διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία και ήταν ένας φιλήσυχος πολίτης.

Το ποσό της αποζημίωσης που θα πληρώσει η εταιρεία στον Trkulja δεν αποφασίστηκε ακόμα, αλλά ήδη ο Trkulja αποζημιώθηκε με 225.000 δολάρια από την Yahoo λόγω της συγκεκριμένης «ηλεκτρονικής παρεξήγησης».