expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

«Όχι» από την βρετανική δικαιοσύνη στην έκδοση ενός υπόπτου ως χάκερ στις ΗΠΑ


Στην παρεμπόδιση της έκδοσης του Λόρι Λαβ, ενός Βρετανού που κατηγορείται ότι διείσδυσε ...στα συστήματα πληροφορικής του αμερικανικού στρατού, μιας υπηρεσίας του Πενταγώνου, της NASA και της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, προς τις ΗΠΑ, προχώρησε η βρετανική δικαιοσύνη.

Η απόφαση αυτή, η οποία έγινε δεκτή με χαρά από τους υποστηρικτές του Λαβ, ακυρώνει την εντολή έκδοσης αυτού του 33χρονου χάκερ που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2016 από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η εντολή αυτή είχε δοθεί δύο μήνες μετά την απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου να δεχθεί το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, μια απόφαση εναντίον της οποίας είχε καταθέσει έφεση ο Λόρι Λαβ, λέγοντας πως φοβάται για την υγεία του, αν φυλακιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου έχοντας γύρω του πλήθος δημοσιογράφων, ο Λόρι Λαβ, ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη και το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια μορφή αυτισμού, δήλωσε πως είναι «ευγνώμων και ανακουφισμένος».

«Η απόφαση αυτή επηρεάζει προφανώς τη ζωή μου, αλλά αν πέρασα αυτή τη δοκιμασία, δεν είναι μόνο για να μην με πάρουν και με κλείσουν για 99 χρόνια σε μια χώρα στην οποία δεν έχω πάει ποτέ. Είναι ένα προηγούμενο χάρη στο οποίο θα αποφύγουν και άλλοι να τους συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Λαβ χαιρέτισε με ανακοίνωσή του μια «μείζονα απόφαση». «Το βρετανικό δικαστικό σύστημα εκτιμά πως οφείλουμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα οι ίδιοι, αντί να δεχθούμε τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Αναγνώρισε επίσης ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας στις αμερικανικές φυλακές δεν είναι επαρκής ώστε να υπάρξει εγγύηση πως ο Λόρι δεν θα υποστεί σοβαρή βλάβη σε περίπτωση που εκδοθεί». Ο Βρετανός διώκεται στις ΗΠΑ για παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστή αμερικανικής υπηρεσίας, συνωμοσία, ηλεκτρονική πειρατεία και κλοπή ταυτότητας.

Κατηγορείται κυρίως επειδή διείσδυσε μυστικά, από τον Οκτώβριο 2012 έως τον Φεβρουάριο 2013, σε σέρβερ της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για να κλέψει από εκεί «εμπιστευτικές πληροφορίες» και να τις διανείμει στη συνέχεια στο Ίντερνετ. Συνελήφθη στην κατοικία του τον Οκτώβριο 2013.