expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

«Έτσι αποκαλύπτουμε τους παιδόφιλους»


Πρώην αστυνομικοί στην Ταϊλάνδη «έπαιζαν» με υλικό παιδικής πορνογραφίας που είχαν στα χέρια τους. Τελικά..., αποδείχτηκε ότι ήταν οι ίδιοι παιδόφιλοι και συνελήφθησαν από τις αρχές. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις χιλιάδες υποθέσεις παιδόφιλων σ’ όλο τον κόσμο, στην αποκάλυψη και την εξάρθρωση των οποίων έχει βοηθήσει η λεγεώνα των Anonymous.

Η δράση των παιδόφιλων μέσω του Ίντερνετ έχει γίνει γνωστή κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ταϊλάνδη και η Ελλάδα. «Παιδόφιλοι υπάρχουν παντού… Αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται στο Facebook, σε όλα τα social media και σε live chats με κάμερα που υπάρχουν στο διαδίκτυο», δήλωσε στο «Π» μέλος των Anonymous στην Ελλάδα, προσθέτοντας: «Εκείνοι που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας, το κάνουν μέσα από ιστοσελίδες. Και οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες βρίσκονται στο Deep Web (Dark Net), αλλά σίγουρα υπάρχουν και αρκετές που δεν είναι εκεί». 



Πώς τους «τσακώνουν» 

Ο Έλληνας «χακτιβιστής» των Anonymous μίλησε στο «Π» για τους τρόπους με τους οποίους εντοπίζουν παιδόφιλους ή άτομα που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο και τη διαδικασία που ακολουθούν μετά τον εντοπισμό τους. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να συγκεντρώσουμε αρκετά άτομα που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό», είπε ο Έλληνας χάκερ. 

Όταν συγκεντρωθούν αρκετά άτομα, τότε χωρίζονται σε ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα καθήκοντα. Π.χ. η πρώτη ομάδα θα αναλάβει να παρακολουθεί και να εντοπίζει παιδόφιλους μέσα από το Facebook. Η δεύτερη ομάδα θα ψάχνει σε live chats και η τρίτη ομάδα θα ψάχνει για ιστοσελίδες που έχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας, όπως μας εξηγεί. «Έτσι γίνεται μια σωστή δουλειά. Τώρα, για το πώς τους εντοπίζουμε είναι εύκολο... Πέφτουν οι ίδιοι στην παγίδα τους», επισημαίνει ο «χακτιβιστής». 

Τα μέλη της ομάδας, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση μέσω Facebook, φτιάχνουν ψεύτικα προφίλ με φωτογραφίες παιδιών. Στη συνέχεια, λαμβάνουν αρκετά αιτήματα φιλίας από αγνώστους, μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα στο chat του Facebook.

«Μόλις στείλει το πρώτο μήνυμα και καταλάβουμε ότι πρόκειται για παιδόφιλο, μας έχει δώσει τα στοιχεία του χωρίς να το ξέρει», τονίζει και συμπληρώνει:

«Το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να βρούμε πού μένουν είναι το Wireshark. Το ίδιο γίνεται και στα live chats που υπάρχουν. Αν πιάσουμε συζήτηση, τους βρίσκουμε πολύ εύκολα και μετά χρησιμοποιούμε πάλι το Wireshark για να εντοπίσουμε την τοποθεσία τους».

Στη συνέχεια, η λεγεώνα των χάκερ στέλνει μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις αρχές της εκάστοτε χώρας για περαιτέρω έρευνα και να γίνουν οι απαραίτητες συλλήψεις των παιδόφιλων. Ωστόσο, τα e-mails φαίνεται ότι προέρχονται από κάποια εταιρεία προκειμένου να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Σχετικά με τις ιστοσελίδες στις οποίες διακινείται παιδικό πορνογραφικό υλικό, ο Έλληνας χάκερ δηλώνει ότι το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να συλλέξουν πληροφορίες και όταν έχουν αρκετά στοιχεία στην κατοχή τους για μια ιστοσελίδα, τότε «φτάνει η ώρα να σπάσουμε το site». 

«Κάθε ιστοσελίδα έχει ευπάθεια, που αν κάποιος ξέρει, μπορεί να τη βρει και να την εκμεταλλευτεί. Εφόσον βρούμε ένα κενό ασφαλείας στην ιστοσελίδα, όλα μετά είναι εύκολα. Έχουμε πολύ εύκολα πρόσβαση στο site. Κατά τη διάρκεια που βρισκόμαστε στο εσωτερικό της ιστοσελίδας έχουμε τα πάντα. Βρίσκουμε το υλικό που έχουν, κρατάμε ένα αντίγραφο από αυτό, και κατευθείαν το διαγράφουμε. Μετά τη διαγραφή, ή θα αφήσουμε ένα μήνυμα στο site, το οποίο θα το βλέπουν όλοι όσοι το επισκέπτονται στην αρχική του σελίδα ή θα το ρίξουμε πλήρως, κάνοντας ζημιά στα συστήματά τους», καταλήγει.


Στη Δίωξη

Οι Anonymous έχουν βοηθήσει αρκετές φορές τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα για τον εντοπισμό παιδόφιλων, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει αυτού του είδους η συνεργασία. «Πιο παλιά, είχαμε βοηθήσει τη Δίωξη να τους συλλάβει, δίνοντας τα στοιχεία τους. Τώρα, για δικούς μας λόγους, δεν έχουμε αναφέρει τίποτα, αν και έχουμε εντοπίσει αρκετούς παιδόφιλους στην Ελλάδα. Σίγουρα, όχι τόσο πολλούς όπως στο εξωτερικό», τονίζει ο Έλληνας χάκερ.

Στη συνέχεια, εξηγεί τους λόγους που συμβαίνει αυτό: «Υπάρχουν πολλοί ρουφιάνοι στις μέρες μας. Παλιά, ήταν διαφορετικά. Όλοι ήμασταν ενωμένοι. Τώρα, ο ένας τσακώνεται με τον άλλο».


Σκοτεινός χώρος

Το Deep Web ή Dark Net είναι ένας σκοτεινός χώρος του διαδικτύου, όπου διαπράττονται πολύ σοβαρά εγκλήματα, λόγω της ανωνυμίας που εξασφαλίζει στους χρήστες του.

Εκεί, οι συναλλαγές γίνονται με bitcoins, ένα ηλεκτρονικό νόμισμα, και όλες οι ιστοσελίδες έχουν κατάληξη «.onion». Ουσιαστικά, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο Deep Web, χρησιμοποιώντας έναν «Tor» browser.

Ωστόσο, στο ίδιο αυτό καθεστώς ανωνυμίας και ασυδοσίας, όπου διακινούνται όπλα και ναρκωτικά, μια ομάδα ανθρώπων, οι Anonymous, οραματίστηκαν ότι αυτή η ανωνυμία μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο από την εγκληματική συμπεριφορά.