expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Θωρακίστε την ψηφιακή σας ζωή


Την εποχή που το πλήκτρο Power του υπολογιστή μας (ή του laptop ή της ταμπλέτας μας) έχει γίνει τόσο απαραίτητο όσο τα  κουμπιά του πουκαμίσου μας και τα αρχεία στον σκληρό δίσκο (ή στο φλασάκι) έχουν αντικαταστήσει οριστικά το χαρτομάνι στα συρτάρια, η ασφάλεια γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Οσο πιο εύκολη και πρακτική έχει κάνει τη ζωή μας η νέα τεχνολογία, άλλο τόσο ....
μπορεί δυνητικά να την απειλήσει αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη και δεν θωρακίσουμε την ψηφιακή ζωή μας.

Ξέρετε τι είναι το σκουλήκι που τρώει τον υπολογιστή σας; Υπάρχει καλό και κακό λογισμικό; Εχετε ακούσει για το scareware; Γνωρίζετε τι κάνει ο δούρειος ίππος; Αν η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα είναι όχι, μάλλον είναι καιρός να μάθετε ποιοι κίνδυνοι απειλούν τον υπολογιστή σας την ώρα που εσείς σερφάρετε στο Ιντερνετ και πώς να τους αντιμετωπίσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εφοδιαστείτε με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus), το οποίο σαρώνει τον υπολογιστή σας, αναγνωρίζοντας και διαγράφοντας πιθανούς ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Δεκάδες γνωστά προγράμματα προστασίας διατίθενται δωρεάν στο Ιντερνετ (π.χ. Kaspersky, Norton, Avast κ.λπ.). Το αδερφάκι του antivirus είναι το τείχος προστασίας (firewall), δουλειά του οποίου είναι να μπλοκάρει κάθε δεδομένο που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας χωρίς άδεια. Να το έχετε πάντα ενεργοποιημένο.

Το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) είναι το όχημα που σας επιτρέπει να σερφάρετε στον Παγκόσμιο Ιστό. Είναι, όμως, και το όχημα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να εισβάλουν στον υπολογιστή σας. Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, κατεβάζετε πάντα τις τρέχουσες ενημερώσεις λογισμικού που θωρακίζουν τον browser.

Ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι οι επιθέσεις μέσω δούρειων ίππων (trojan), δηλαδή προγραμμάτων που κάνουν τον χρήστη να πιστεύει ότι εκτελεί μια εφαρμογή ενώ εγκαθιστά στον υπολογιστή του ιούς. Μην κατεβάζετε αρχεία που προέρχονται από άγνωστες ή αναξιόπιστες πηγές. Βεβαιωθείτε ότι η πηγή προέλευσης είναι αξιόπιστη και γνωστή. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ιούς που κρύβονται μέσα σε διαφημίσεις (scareware): πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται ένα παράθυρο που σας ενημερώνει ότι ένας ιός έχει δήθεν προσβάλει τον υπολογιστή σας. Απλώς αγνοήστε το, διότι πρόκειται για παγίδα. Αν το παράθυρο επιμένει να εμφανίζεται, χρησιμοποιήστε ένα δωρεάν πρόγραμμα αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (Software Removal Tool).

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα σκουλήκια (worms), δηλαδή στα κακόβουλα προγράμματα που αναπαράγουν τον εαυτό τους και μεταδίδονται από υπολογιστή σε υπολογιστή. Ενα από αυτά διαδίδεται μέσω του facebook: υπόσχεται πρόσβαση σε καυτά βίντεο και ζητά από τους χρήστες να αποδεχθούν την εγκατάσταση μιας εφαρμογής. Εάν το κάνουν, ο υπολογιστής τους μολύνεται και γίνεται ζόμπι, μεταδίδοντας ιούς σε άλλες συσκευές. Μην ανοίγετε ποτέ προγράμματα που δεν εμπιστεύεστε και μην πατάτε το Accept σε εφαρμογές που θεωρείτε ύποπτες.

Συμβουλές για έναν πιο ασφαλή ψηφιακό κόσμο

Πώς μπορώ να διαγράψω από το Ιντερνετ πληροφορίες που με αφορούν και εμφανίζονται σε μηχανές αναζήτησης χωρίς να το θέλω;
Οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google δεν κάνουν πολλά για τη διαγραφή τέτοιων πληροφοριών. Αναζητούν πληροφορίες στο Ιντερνετ και κατόπιν τις εμφανίζουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν θέλετε να αφαιρέσετε πληροφορίες που σας αφορούν πρέπει να απευθυνθείτε στην πηγή, δηλαδή στην ιστοσελίδα στην οποία είναι αναρτημένες. Οταν (και αν) οι επίμαχες πληροφορίες αφαιρεθούν, μόνο τότε μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσουν να εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης.

Εχω αποθηκευμένα στον υπολογιστή μου ευαίσθητα αρχεία που δεν θέλω να δει κανείς. Χρειάζεται να τα κρυπτογραφήσω;
Οχι απαραίτητα. Η κρυπτογράφηση κλειδώνει τις πληροφορίες, έτσι ώστε να μην μπορούν να τις δουν άτομα που δεν γνωρίζουν τον κωδικό πρόσβασης. Δυστυχώς, όμως, αν χάσετε ή ξεχάσετε τον κωδικό δεν θα μπορέσετε να τα ξαναδιαβάσετε. Επιλέξτε πιο ασφαλείς λύσεις: για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης στα Windows για να κρατήσετε τα περίεργα βλέμματα μακριά από τον υπολογιστή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας που κρατά μακριά τους ιούς και το κακόβουλο λογισμικό.

Πώς θα διασφαλίσω ότι δεν θα χάσω τα αρχεία μου;
Αν στον υπολογιστή σας έχετε αποθηκευμένες σημαντικές πληροφορίες και δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να τις χάσετε, κάντε backup. Ετσι θα είστε ήσυχοι ότι ουδέποτε πρόκειται να χάσετε τα αρχεία σας. Απλώς εγκαταστήστε το λογισμικό που ανανεώνει αυτόματα όλα τα αρχεία με τις τελευταίες αλλαγές που τους κάνετε ή αντιγράψτε τα αρχεία σας σε στικάκι ή σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.