expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Επτά συμβουλές ασφαλείας από τους …χάκερς για εσάς

Τι προτείνουν οι χάκερς να κάνετε και τι να αποφύγετε εάν δεν θέλετε να κλαπούν τα δεδομένα σας.

Είναι εύκολο να πέσει κάποιος θύμα χάκερ. Και, ναι, μπορεί να... συμβεί και σε σας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές που το CNN Money έλαβε από πραγματικούς χάκερ, και θα είστε πολύ πιο ασφαλής στο διαδίκτυο.

Κλείστε το Wi-Fi και το Bluetooth του τηλεφώνου σας

Το να διατηρείτε αυτές τις δύο λειτουργίες στο «on» όλη την ώρα καθιστά εύκολη τη διείσδυση ξένων στο τηλέφωνό σας. Το πρόβλημα; Αν κρατάτε το Wi-Fi και το Bluetooth ανοιχτά, τότε οι χάκερ μπορούν να δουν σε ποια δίκτυα έχετε συνδεθεί πριν, και να κάνουν το δικό σας τηλέφωνο να συνδεθεί με συσκευές Wi-Fi και Bluetooth που οι ίδιοι οι χάκερ έχουν. Στη συνέχεια, μόλις συνδεθούν με το τηλέφωνό σας, οι χάκερ μπορούν να βομβαρδίσουν τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό, να κλέψουν δεδομένα, ή να σας κατασκοπεύσουν, κι εσείς δεν θα πάρετε χαμπάρι τίποτα. Άρα, ανοίξτε το Wi-Fi και το Bluetooth όταν τα χρειάζεστε, και μετά κρατήστε τα κλειστά.

Χρησιμοποιήστε επαλήθευση δύο βημάτων

Στις μέρες μας, ο ένας κωδικός δεν επαρκεί, καθώς κινδυνεύει να εκτεθεί κάθε στιγμή. Πολλές υπηρεσίες email και κοινωνικών μέσων προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας: την επαλήθευση δύο βημάτων – δηλαδή ουσιαστικά ένα δεύτερο, προσωρινό κωδικό. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε αυτή τη λειτουργία, κάθε φορά που θα μπαίνετε στο Google ή στο Twitter ή στο LinkedIn από μια νέα συσκευή, θα σας ζητιέται ένας μυστικός κωδικός, τον οποίο εσείς θα έχετε λάβει στο κινητό σας. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε τους χάκερ μακριά. Ακόμα κι αν κάποιος υποκλέψει τον κωδικό σας, θα χρειάζεται και το τηλέφωνό σας.


Ακολουθήστε μια έξυπνη στρατηγική με τους κωδικούς

Για εκείνες τις λιγοστές ιστοσελίδες με τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες σας, χρησιμοποιήστε μεγάλους και μοναδικούς κωδικούς, με συνδυασμό συμβόλων, αριθμών και γραμμάτων. Για όλες τις υπόλοιπες ιστοσελίδες, χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών. Αυτό το είδος προγράμματος αποθηκεύει όλους τους κωδικούς σας διαδικτυακά, έτσι μπορείτε να κάνετε κάθε κωδικό διαφορετικό, και δεν χρειάζεται να τους θυμάστε όλους. Αλλά χρησιμοποιήστε διαχειριστές που κρυπτογραφούν τους κωδικούς στη συσκευή σας, όπως το LastPass και το Password Safe. Και φροντίστε να αλλάζετε όλους τους κωδικούς σας πάνω από μια φορά κάθε χρόνο.

Χρησιμοποιήστε HTTPS σε κάθε ιστοσελίδα.

Κατεβάστε το HTTPS Everywhere, ένα εργαλείο που ανέπτυξε το Electronic Frontier Foundation, και που κρυπτογραφεί κάθε πληροφορία ο browser στέλνει ανάμεσα στον υπολογιστή και τις ιστοσελίδες. Αν βλέπετε μόνο HTTP στη μπάρα διεύθυνσης, τότε ο καθένας μπορεί να κατασκοπεύσει τη διαδικτυακή σας περιήγηση.

Διαβάστε ακόμη: Θεωρίες συνωμοσίας πίσω από το «λύγισμα» του iPhone

Ενισχύστε το οικιακό Wi-Fi σας

Αν πρόκειται να έχετε ασύρματη σύνδεση στο σπίτι σας, φροντίστε να λάβετε κάποια βασικά μέτρα. Καταρχήν, ορίστε έναν κωδικό, και μην διατηρήσετε τον αρχικό κωδικό που θα βρείτε στο αυτοκόλλητο. Στη συνέχεια, επιλέξτε σύνδεση με κρυπτογράφηση ασφαλείας WPA-2. Πολλές συσκευές συνδέονται αυτόματα σε WEP ή WPA. Προσπαθήστε να αποφύγετε τέτοιες συνδέσεις.

Μην κρύβετε το οικιακό σας Wi-Fi

Ο οικιακός σας router ρωτά αν θέλετε να κρυφτεί το SSID ή όχι. Αν επιλέξετε «ναι», τότε οι συσκευές σας αναγκάζονται να σαρώνουν ενεργά για να συνδεθούν με το οικιακό δίκτυο που προσπαθείτε να κρύψετε. Έτσι, οι συσκευές καταλήγουν να αναζητούν δίκτυα συνεχώς, και το λάπτοπ και το τηλέφωνο μπορούν πιο εύκολα να συνδεθούν σε μη ασφαλής ασύρματες συνδέσεις αγνώστων.

Σκεφθείτε δύο και τρεις φορές προτού αγοράσετε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο.

Χρειάζεστε πραγματικά έξυπνο ψυγείο και φούρνο; Οι εταιρείες τεχνολογίας βιάζονται να βάλουν το διαδίκτυο στα πάντα, αλλά η ασφάλεια δεν είναι πάντα προτεραιότητα. Πέρυσι, για παράδειγμα, ένας χάκερ μπήκε στην κάμερα παρακολούθησης ενός μωρού, σε σπίτι στις ΗΠΑ. Κάποιες φορές, μπορεί να σας λένε ότι κάτι είναι ασφαλές, όταν δεν είναι.