expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Η Sony μεσάζοντας… κατασκοπείας και εξοπλιστικών


Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 30.287 έγγραφα αρχείων του ομίλου Sony είναι στον «αέρα» του WikiLeaks, όπου μπορεί ο οποιoσδήποτε με μια απλή αναζήτηση να ...
εισχωρήσει στα άδυτα της εν λόγω εταιρείας.

Οι υπόγειες και μη διαδρομές της εταιρείας με τους Δημοκρατικούς, επαφές με κύκλους του αμερικανικού στρατού και στοιχεία για κατασκοπεία ανάμεσα σε κινηματογραφικές εταιρίες περιλαμβάνονται στα στοιχεία που έρχονται στο φως.

Σε ανακοίνωσή του ο ιστότοπος διευκρίνισε πως θέτει στη διάθεση του κοινού 30.287 έγγραφα της Sony Pictures Entertainment (SPE) και 173.132 ηλεκτρονικά μηνύματα (μέιλ) από περισσότερες από 2.200 διευθύνσεις της SPE τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν «δημόσια περιουσία».


Οι… δεσμοί με τον Λευκό Οίκο

Στην ανακοίνωση της Wikileaks σημειώνεται πως η εταιρεία είναι γνωστή για παραγωγή ψυχαγωγικού προϊόντος. «Παρόλα αυτά, τα αρχεία δείχνουν πως παρασκηνιακά αποτελεί έναν οργανισμό με επιρροή, δεσμούς με το Λευκό Οίκο και την ικανότητα να επηρεάζει νομοθεσίες και πολιτικές και συνδέσμους με το σύστημα της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όπως μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά, στα αρχεία υπάρχουν σχεδόν 100 ηλεκτρονικές διευθύνσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Τα αρχεία αυτά δείχνουν τους μηχανισμούς μιας πολυεθνικής που ασκεί επιρροή. Είναι άξια προσοχής και στο κέντρο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης. Αυτό ανήκει στη δημόσια περιουσία και ο Wikileaks θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει τέτοια», πρόσθεσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του Wikileaks.


Υποστήριξη στο κόμμα των Δημοκρατικών

Στη συνέχεια της δημοσίευσης αναφέρονται οι σχέσεις της εταιρείας με το κόμμα των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα από τα αρχεία προκύπτει γεύμα του διευθυντή της εταιρίας με τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ γίνεται κανονική καμπάνια και οργανώνονται δείπνα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το κόμμα.

Συγκεκριμένα σε mail που κυκλοφόρησαν σε σειρά στελεχών της εταιρίας προτεινόταν η συγκέντρωση χρημάτων για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη Άντριου Κουόμο, για τον οποίο συγκεντρώθηκαν 50.000 δολάρια αφού όπως σημειώνεται στο mail «χάρη στον Κυβερνήτη έχουμε ένα ιδανικό παραγωγικό περιβάλλον στη Νέα Υόρκη και μια ισχυρή πολιτική ενάντια στην πειρατεία που έκανε πολλά περισσότερα από το να μιλά για τα προβλήματά μας». Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι μέχρι ποιου σημείου είναι θεμιτή μια τέτοια κίνηση, με δεδομένο πως το σύστημα της χρηματοδότησης από ιδιωτικούς πόρους δεν είναι παράνομη στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Όλα όσα φαίνονται στα αρχεία, δείχνουν πόσο επιβεβλημένη ήταν η αποπομπή, τον Φεβρουάριο, του αφεντικού της Sony, της Έιμι Πασκάλ, έπειτα από τη δημοσιοποίηση μέιλ με ρατσιστικά σχόλια που είχε γράψει για τον Μπαράκ Ομπάμα.


Η Sony και ο στρατός

Ο κ. Λίντον, διευθυντής της Sony, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της RAND, εταιρείας ανάπτυξης τεχνολογίας και παραγωγής στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Τα αρχεία αναδεικνύουν μια συνεχή επαφή και επικοινωνία ανάμεσα στις εταιρείες. Και μπορεί κάποιες από τις επαφές να αφορούν στην πρόσκληση του George Clooney και του Kevin Spacey σε εκδηλώσεις της RAND, άλλες όμως αποκαλύπτουν την διαμεσολάβηση του διευθυντή της Sony για να επικοινωνήσει κοντινό πρόσωπο του επιτελείου Ομπάμα με τη στρατιωτική εταιρία ή την τελευταία να θέλει να συνεργαστεί με την IMAX προκειμένου να προχωρήσει σε ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.

Από τα αρχεία αυτά γίνεται και πιο κατανοητός ο λόγος που η Sony απευθύνθηκε στη RAND προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα που προέκυψε με την ταινία «The Interview». Η τελευταία επιστράτευσε αναλυτή ειδικό στα θέματα της Βορείου Κορέας και πρότεινε στη Sony να επικοινωνήσει με το State Departement και την NSA (αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών) για τα παράπονα της χώρας σχετικά με την ταινία.


Η «απάντηση» της Sony

Η Sony καταδίκασε την επαναμετάδοση αυτών των δεδομένων, εκτιμώντας πως οι προσωπικές πληροφορίες δεν αποτελούν κοινό κτήμα και πως ο Wikileaks συνεχίζει το έργο των κυβερνοπειρατών οι οποίοι έβλαψαν τους υπαλλήλους της επιχείρησης.

«Η κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures ήταν μία κακόβουλη εγκληματική ενέργεια και καταδικάζουμε σθεναρά την ευρετηρίαση» προσωπικών δεδομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.