expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η Wikipedia υπερασπίζεται Βρετανό που δικάζεται για «πειρατεία»




Εχουν ήδη συγκεντρωθεί 23.000 υπογραφές υποστήριξης

Ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέιλς ξεκίνησε την online συλλογή υπογραφών προκειμένου να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ένας Βρετανός φοιτητής, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για...... καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας. 


Ο 24χρονος Ρίτσαρντ Ο’Ντόιερ είχε δημιουργήσει τον δικτυακό τόπο TVShack, ο οποίος φιλοξενούσε συνδέσμους (link) για το κατέβασμα πειρατικών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, και φέρεται να είχε έσοδα 230.000 δολαρίων από διαφημιστικές καταχωρίσεις.

Η βρετανική δικαιοσύνη και το υπουργείο Εσωτερικών έδωσαν τον Ιανουάριο το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, και η εκδίκαση της έφεσής του δεν αναμένεται πριν από τον Ιούλιο.

Στο δικτυακό τόπο όπου συλλέγονται υπογραφές υποστήριξης, ο Τζίμι Ουέιλς αναφέρει: «Το copyright είναι ένας σημαντικός θεσμός, ο οποίος εξυπηρετεί έναν επωφελή ηθικό και οικονομικό σκοπό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το copyright μπορεί ή πρέπει να είναι απεριόριστο».

«Το Διαδίκτυο στο σύνολό του πρέπει να μην ανεχθεί τη λογοκρισία ως αντίδραση σε απλές κατηγορίες παραβίασης του copyright. Ως πολίτες πρέπει να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας online ».

Η μητέρα του Ο’Ντόιερ έχει ήδη συγκεντρώσει 23.000 υπογραφές στο gopetition.com προκειμένου να μην εκδοθεί ο γιος της.