expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Σε ισχύ στη Ρωσία ο νόμος για την παρακολούθηση στο Internet


Tον Ιούλιο, το Ρωσικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προέβλεπε “μαύρη λίστα” για όσα websites κρίνονται “παράνομα”, ενώ η δυσφήμιση είχε αναχθεί σε ποινικό αδίκημα.

Στο στόχαστρο, αρχικά μπαίνουν websites που περιέχουν πληροφορίες σχετικές με... αυτοκτονίες, ναρκωτικά, κακοποίηση παιδιών, καθώς και “εξτρεμιστική προπαγάνδα”…

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ και σύμφωνα με έρευνες που δημοσίευσε το Wired, δίνεται η δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες να μπλοκάρουν sites πολιτικών αντιπάλων, ενώ ανοίγει και το δρόμο για στενή παρακολούθηση των επικοινωνιών.

Πλέον, εφαρμόζεται τεχνολογία που παρακολουθεί πακέτα δεδομένων στο Internet και καταγράφει τι μεταδίδεται που και από ποιον.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μια ομάδα εργασίας υπό τον Υπουργό Επικοινωνιών, αποφάσισε πως η καταγραφή των πακέτων δεδομένων (DPI – Deep Packet Inspection) είναι η ιδανική λύση φιλτραρίσματος και παρακολούθησης web σελίδων.

Όπως επιβεβαίωσαν και από τη Ρωσική Δούμα, ο μηχανισμός έχει δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του με επιτυχία και μπορεί επιλεκτικά να παρακολουθεί, όποιες web σελίδες επιθυμούν στη Ρωσική κυβέρνηση.