expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η ΜΙ5 θέλει να εγκαταστήσει «μαύρα κουτιά» για τον έλεγχο του Διαδικτύου


Ακραία αυταρχικές ιδέες κατέλαβαν τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας.

Ανάλογη νομοθεσία για τον έλεγχο του διαδικτύου είχε προταθεί και από την κυβέρνηση των Εργατικών το 2006, όμως αποσύρθηκε λόγω εκτεταμένων αντιδράσεων.

Η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας, η γνωστή ΜΙ5, πιέζει ...τη κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να εγκαταστήσει «μαύρα κουτιά» στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να ελέγχεται εντατικότερα κι ευκολότερα η ροή πληροφοριών στο Ιντερνετ.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, οι εταιρείες επικοινωνιών θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν έναν ειδικό εξοπλισμό, ένα είδος «μαύρου κουτιού», ο οποίος προσφέρει στην υπηρεσία πληροφοριών GCHQ (Αρχηγείο Κυβερνητικών Πληροφοριών) πρόσβαση στα δεδομένα επικοινωνίας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά τους, οι βρετανικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) θα πρέπει να κρατούν αρχεία πάνω σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτονται οι πελάτες τους για ένα διάστημα 12 μηνών.

Όλα τα παραπάνω τα επιτρέπει η Deep Packet Inspection (DPI) Πρότυπου Συστήματος Ελέγχου, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση, το φιλτράρισμα και τη διαχείριση της κυκλοφορίας δεδομένων στο διαδίκτυο. 

«Η πρόσβαση σε κάθε λογής πληροφορίες είναι πολύ σημαντική κι αποτελεί τον κορμό της μεθόδου με την οποία θα πρέπει να προσεγγίζουμε την έρευνά μας»,τονίζει ο επικεφαλής της ΜΙ5, Τζόναθαν Εβανς ισχυριζόμενος ότι «η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι μέθοδοι αντιμετώπισης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Η εγκατάσταση «μαύρων κουτιών» είναι μόνο ένα από τα μέτρα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που εμπεριέχονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο «Communications Data Bill» (Νομοσχέδιο Επικοινωνίας και Πληροφοριών) της βρετανικής κυβέρνησης, που έχει γίνει στόχος έντονων επικρίσεων, καθώς πέρα από το επεμβατικό του χαρακτήρα του, ως μέτρου, υπάρχουν ανησυχίες πως τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια χάκερ ή κυβερνοεγκληματιών.

H Ολλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία με σχετικό νόμο, πέρυσι, διασφάλισε ένα ανοιχτό και ασφαλές Διαδίκτυο στη χώρα, απαγορεύοντας στους παρόχους Ιντερνετ να χρησιμοποιούν τεχνολογίες DPI, εκτός και αν ο ίδιος ο χρήστης το έχει επιτρέψει με ρητή εντολή του, την οποία μπορεί να ανακαλέσει οποιαδήποτε στιγμή.