expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Στα άδυτα της Amazon: Εργάτες-σκλάβοι ζουν με φόβο



Σε σοκαριστικές αποκαλύψεις προέβη το γερμανικό κανάλι ARD αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών υπαλλήλων στην Amazon.

Συγκεκριμένα, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ, που κατήγγειλε ότι η εταιρία προσέλαβε προσωπικό ασφαλείας που σχετίζεται με νεοναζιστική οργάνωση για να ...εκφοβίζει τους ξένους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Independent» που αναδημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η πολιτική της Amazon απέναντι στους 5.000 υπαλλήλους από όλη την Ευρώπη, που προσέλαβε για να εργαστούν προσωρινά στα κέντρα συσκευασίας και διανομής στη Γερμανία.

Όπως φαίνεται, στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι εργάτες, είναι διαρκώς παρόντες φύλακες από την εταιρεία HESS Security, οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, μπότες και έχουν όλοι στρατιωτικού τύπου κούρεμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φύλακες προσελήφθησαν για να «διατηρούν την τάξη».

Μάλιστα, προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό που αποδείκνυε ότι οι φύλακες συχνά έψαχναν στα υπνοδωμάτια και τις κουζίνες, όπου διέμεναν οι εργάτες, οι οποίοι σε συνέντευξή τους εμφανίζονται φοβισμένοι.

Σύμφωνα με μία Ισπανίδα, οι φύλακες τους έλεγαν ότι εκείνοι είναι ο νόμος, ενώ μια άλλη γυναίκα κατήγγειλε ότι την πέταξαν έξω από το δωμάτιο που μοιραζόταν με άλλες πέντε, επειδή στέγνωσε τα ρούχα της στο καλοριφέρ.
Αρκετοί από τους φύλακες φαίνεται να φορούν ρούχα βερολινέζικης φίρμας που έχει ταυτιστεί με την ακροδεξιά στη Γερμανία. 


Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι φύλακες της HESS τους έδιωξαν από τα ξενοδοχεία των εργατών, όταν διαπίστωσαν ότι είχαν κάμερες πάνω τους και επειδή αρνήθηκαν να τους παραδώσουν το υλικό, τους κράτησαν επί μία ώρα πριν παρέμβει η αστυνομία και αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εργάτες είχαν οκτάωρες βάρδιες και συσκεύαζαν τα προϊόντα της εταιρείας. 

Φτάνοντας στη Γερμανία έμαθαν ότι θα πληρωθούν λιγότερο από όσο είχαν αρχικά συμφωνήσει, αλλά δεν είχαν επιλογή καθώς εάν αρνούνταν θα έπρεπε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Παρά την αίσθηση που προκάλεσε το ρεπορτάζ και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της Amazon στο Facebook κατακλύστηκε από παράπονα, δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο ούτε από την HESS Security ούτε από την Amazon.

Το ρεπορτάζ του ARD