expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Χάκερ προσπάθησαν να κλέψουν 1 δισ. δολάρια από τράπεζες αλλά τους πρόδωσε... η ανορθογραφία τους


Στην υπόθεση εμπλέκονται η κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, η Deutsche Bank, η Fed και η λάθος αναγραφή μιας ΜΚΟ στις Φιλιππίνες

Ένα βήμα πριν από την κλοπή 1 δισ. δολαρίων βρέθηκε μια ομάδα χάκερ, η οποία.... όμως προδόθηκε από την ανορθογραφία της. Παρά το λάθος τους οι ηλεκτρονικοί κλέφτες κατάφεραν να αρπάξουν, πάντως, 80 εκατομμύρια δολάρια κι έτσι να πετύχουν μια από τις μεγαλύτερες κλοπές αυτού του είδους στην ιστορία.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters στην υπόθεση εμπλέκονται η κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, η αμερικανική Fed και η Deutsche Bank.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η ομάδα των χάκερ κατάφερε να παραβιάσει τα κεντρικά συστήματα της κεντρικής τράπεζας του Μπαγκλαντές και να κλέψει τα διαπιστευτήρια για τις μεταβιβάσεις πληρωμών.

Το επόμενο βήμα του σχεδίου τους περιελάμβανε τον «βομβαρδισμό» της Federal Reserve Bank στη Νέα Υόρκη με τουλάχιστον τρεις ντουζίνες αιτήματα για μεταφορές χρημάτων από την τράπεζα του Μπαγκλαντές σε φορείς με έδρα τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα για τη μεταφορά περίπου 81 εκατ. δολαρίων «πέρασαν» αλλά οι χάκερ προδόθηκαν στο πέμπτο, ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Αυτό που τους πρόδωσε ήταν το γεγονός ότι ένα μέλος της ομάδας έκανε λάθος στην ορθογραφία για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη Σρί Λάνκα. Αντί, δηλαδή, για Shalika Foundation (ίδρυμα Σαλίκα) έγραψε στην αίτηση Shalika Fandation (αντί για ou έγραψε τη λέξη με a).

Το λάθος αυτό σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες της Deutsche Bank, της ενδιάμεσης, δηλαδή, τράπεζας, υπάλληλοι της οποίας ζήτησαν επιβεβαίωση από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές.

Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία ΜΚΟ με το όνομα Shalika Foundation στο σχετικό κατάλογο της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα.

Η κινητοποίηση της γερμανικής τράπεζας και το ύψος των ήδη επιβεβαιωμένων συναλλαγών για ιδιωτικούς φορείς κινητοποίησε και την Fed η οποία ειδοποίησε τους Μπαγκλαντεσιανούς, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των συναλλαγών στις οποίες μπήκε «φρένο» ανέρχονται σε 850-870 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τράπεζα του Μπαγκλαντές υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει μέρος των χρημάτων και είναι σε εξέλιξη η συνεργασία με τις αρχές των Φιλιππίνων για το «ξέπλυμα» χρήματος προκειμένου να επιστραφούν όλα τα χρήματα.

Η επίθεση των χάκερ έγινε στο διάστημα 4-5 Φεβρουαρίου, όταν τα γραφεία της τράπεζας ήταν κλειστά μιας και το Σαββατοκύριακο στο Μπαγκλαντές ξεκινά την Παρασκευή.

Αυτό που υποψιάζονται, πάντως, οι αρχές είναι ότι τα χρήματα που «αντλήθηκαν» μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε καζίνο.