expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Τρεις απλοί τρόποι για να σερφάρετε εντελώς ανώνυμα


Κάθε σύστημα που συνδέεται σε ένα δίκτυο, λαμβάνει μια διεύθυνση IP (Internet Protocol). Πρόκειται για ...
έναν αριθμό 32 bit (πρότυπο IPv4) ή 128 bit (πρότυπο IPv6), που επιτρέπει την αναγνώριση της συσκευής από τις υπόλοιπες στο δίκτυο και τη δρομολόγηση δεδομένων από και προς αυτήν.

Με απλά λόγια, η διεύθυνση IP είναι κάτι σαν το δελτίο ταυτότητας του συστήματος, ή -εάν μιλάμε για μια σύγχρονη σύνδεση ADSL- του router σας. Για ποιο λόγο όμως θα θέλατε να την αποκρύψετε;

Επειδή μάλλον ούτε…κατάσκοποι είστε, ούτε black hat hackers, πιθανότατα απλά επιθυμείτε να παρακάμψετε τα γνωστά region locks κάποιας online υπηρεσίας (αμάν ρε Netflix), ή να διασφαλίσετε την online ανωνυμία σας, δυσκολεύοντας λίγο τη δουλειά των διαφημιστικών εταιρειών. Πως όμως μπορείτε να το πετύχετε αυτό;


Κατανοώντας τα βασικά

Οι περισσότεροι σήμερα διαθέτουμε συνδέσεις ADSL και χρησιμοποιούμε κάποιο κατάλληλο ADSL router. Σε αυτή την περίπτωση, η διεύθυνση IP που “φαίνεται” στο Web, αποδίδεται από τον ISP μας και αντιστοιχεί στο router μας, όχι στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν συνδέεστε στο Διαδίκτυο με περισσότερες από μια συσκευές (το PC, το tablet και το smartphone σας), o “έξω κόσμος” βλέπει μόνο τη διεύθυνση IP που έχει ανατεθεί στο router σας. Φυσικά και οι υπόλοιπες συσκευές στο τοπικό σας δίκτυο διαθέτουν κάποια IP. Αυτή όμως είναι “εσωτερική” και δεν φαίνεται στο Internet.

Μπορείτε να διαπιστώσετε τα παραπάνω εύκολα, χρησιμοποιώντας κάποια από τις δεκάδες διαθέσιμες “What is my IP” ιστοσελίδες. Η διεύθυνση IP που σας επιστρέφει το site, είναι αυτή που φαίνεται στο Internet.

Πληκτρολογώντας “ipconfig” στη γραμμή εντολών, θα μπορέσετε να δείτε την εσωτερική διεύθυνση IP του συστήματος σας (IPv4 ή IPv6) καθώς και του router (Default Gateway). Βλέπετε; Διαφέρουν από αυτή που σας έδειξε το “What is my IP” site!

Εάν προχωρήσετε σε restart του router, ο ISP θα του αναθέσει μια νέα διεύθυνση IP. Βέβαια, επειδή και αυτή ανήκει στο εύρος διευθύνσεων που αναλογούν στην Ελλάδα, για να παρακάμψετε κάποιο region lock, θα πρέπει να καταφύγετε σε άλλες λύσεις.


Ο παλιός καλός διακομιστής Proxy

Η λειτουργία ενός forwarding Proxy server δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή. Ουσιαστικά λειτουργεί ως ενδιάμεσος. Εσείς συνδέεστε σε αυτόν κι εκείνος προωθεί τα αιτήματα του συστήματος σας οπουδήποτε στο Διαδίκτυο. Έτσι όμως, η IP που φαίνεται…εκεί έξω, είναι αυτή του Proxy και όχι η δικιά σας.

Αρκετοί Proxy servers σήμερα βασίζονται σε κάποια Web υπηρεσία. Για να χρησιμοποιήσετε κάποιον δηλαδή, δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση λογισμικού στο σύστημά σας, αλλά αρκεί η επίσκεψη σας σε μια ιστοσελίδα. Δύο από τους δημοφιλέστερους Proxy servers είναι οι Proxify και Anonymouse.


Βουτήξτε στα…άδυτα του Διαδικτύου με το Tor

Το δίκτυο Tor αξιοποιεί την τεχνική “Onion Routing”, ώστε να διαφυλάξει την ανωνυμία των χρηστών του στο Διαδίκτυο. Θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα σύνολο χιλιάδων συστημάτων, που το καθένα λειτουργεί ως μικρός Proxy server.

Εάν έχετε συνδεθεί στο δίκτυο Tor, κάθε αίτημα του υπολογιστή σας περνά από εκατοντάδες άλλα συστήματα ανά τον κόσμο, πριν τελικά καταλήξει στον προορισμό του. Έτσι, η διαδικτυακή δραστηριότητά σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθηθεί.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το δίκτυο Tor, μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιο κατάλληλο πρόσθετο στον browser σας, ή να κατεβάσετε τον Tor browser, που αποτελεί παραλλαγή του Firefox.


Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο VPN

Μια ακόμα καλή -και σχετικά ασφαλής- λύση είναι η χρήση κάποιου εικονικού ιδιωτικού δικτύου (Virtual Private Network). Ένα VPN δημιουργεί μια “σήραγγα κυκλοφορίας” μεταξύ δύο ή περισσότερων συστημάτων, παρακάμπτοντας πρακτικά το υπόλοιπο Διαδίκτυο και όποιον πονηρό παρακολουθεί.

Σήμερα αρκετές εταιρείες παρέχουν δωρεάν πρόσβαση σε δίκτυα VPN. Δίνουν ωστόσο τη δυνατότητα, εάν το επιθυμείτε, να αγοράσετε premium υπηρεσίες με περισσότερες δυνατότητες, όπως προστασία από κακόβουλο λογισμικό ή λειτουργίες ad blocking. Μερικά από τα καλύτερα VPN που προτείνει το PC Magazine, είναι τα Spotflux, Hotspot Shield, PureVPN και NordVPN.

Όπως γράψαμε πάντως πρόσφατα, ο γνωστός Opera browser σύντομα θα ενσωματώνει το δικό του VPN δίκτυο. Μπορείτε λοιπόν να του δώσετε μια ευκαιρία.


Εργαλεία: Tor browser ή αντίστοιχο πρόσθετο, λογισμικό πρόσβασης σε κάποιο δίκτυο VPN


Δυσκολία: 6/10

Χρόνος: Εξαρτάται από τις ανάγκες σας και τη μέθοδο που επιλέξατε


Απαιτήσεις: Σύνδεση στο Διαδίκτυο


ΝΑΙ: Εάν θέλετε να παρακάμψετε region locks, ή να διασφαλίσετε τη διαδικτυακή ανωνυμία σας


ΟΧΙ: Εάν τα παραπάνω δεν σας ενδιαφέρουν, εάν αποτελεί για εσάς προτεραιότητα η υψηλή ταχύτητα σύνδεσης στο Web και εάν κάνετε συχνά online οικονομικές συναλλαγές


Links:


Proxify: https://proxify.com


Anonymouse: http://anonymouse.org


Tor browser: https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en


SpotFlux: https://spotflux.com


Hotspot Shield: https://www.hotspotshield.com


PureVPN: https://www.purevpn.com


NordVPN: https://nordvpn.com