expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Να γιατί το επάγγελμα του τεχνολογικού συντάκτη είναι… επικίνδυνο



Ποιος σας είπε ότι εμείς οι τεχνολογικοί συντάκτες είμαστε ένα μάτσο nerds που απλά κάθονται πίσω από ένα υπολογιστή και έχουμε γνώμη για οτιδήποτε αφορά το hardware του νέου iPhone ή Samsung Galaxy S III; 

Όποιος σας το είπε είχε εν μέρει δίκιο, αλλά το επάγγελμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ περισσότερο … επικίνδυνο. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση τουAdrian Chen, συντάκτη στον όμιλο Gawker (με τα γνωστά Gizmodo, io9, kotaku κλπ.).

Ο Adrian Chen είδε το όνομά του να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, όχι γιατί εξασφάλισε κάποια αποκλειστικότητα, αλλά γιατί το απαίτησαν οι AntiSec, μία ομάδα χάκερς που λειτουργεί στα πλαίσια της κολεκτίβας των Anonymous, όταν τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης διέρρευσαν 1 εκατομμύριο UDIDs από συσκευές Apple και μία πλήρη λίστα με προσωπικά στοιχεία των χρηστών τους, που, όπως ισχυρίζονται, εξασφάλισαν από την παραβίαση του laptop ενός πράκτορα του FBI. Στην διάθεσή τους έχουν την πλήρη λίστα με περισσότερα από 12 εκατομμύρια UDIDs που έχουν αντιστοιχηθεί με τους κατόχους τους. Στο μήνυμά τους ανέφεραν πως δεν πρόκειται να δώσουν άλλα στοιχεία ή συνεντεύξεις, μέχρι να δουν τον Adrian Chen, φωτογραφημένο με φουστίτσα μπαλαρίνας και ένα παπούτσι στο κεφάλι του, να παραμένει στην αρχική σελίδα του Gawker.com για 24 ώρες.


Ο συντάκτης είχε δύο επιλογές. Η μία ήταν να παραμείνει σιωπηλός και να ξεχαστεί το θέμα με τη διαρροή, αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό, καθώς το FBI πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο είχε στην κατοχή του μία τέτοια λίστα από UDIDs χρηστών συσκευών Apple, απ’ όλο τον κόσμο, πράγμα το οποίο, προς το παρόν διαψεύδει και δεν τους πιστεύει κανείς.

Η δεύτερη επιλογή ήταν να ικανοποιήσει το αίτημα των Anonymous και να φωτογραφηθεί με περιβολή μπαλαρίνας (λίγο πιο τριχωτής απ’ ότι συνήθως) και ένα τεράστιο αθλητικό παπούτσι στο κεφάλι του. Κι η φωτογραφία αυτή να μείνει στην αρχική σελίδα του site στο οποίο εργάζεται για 24 ώρες. Όπερ και εγένετο.

Στο σχετικό post που έκανε ο Chen για να «δείξει» τις ικανότητές του ως τριχωτό μοντέλο χορού, εξήγησε πως η σχέση του με τους Anonymous έχει διαταραχτεί από το 2010 ήδη, όταν έγραφε γι αυτούς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που υποστήριξε στις δημοσιεύσεις του ότι έλεγαν «βλακείες», όπως όταν έλεγαν ότι έχουν πρόσβαση στα συστήματα όλων των κυβερνητικών φορέων στις ΗΠΑ.

Σε συζήτηση που είχε με κάποια μέλη της κολεκτίβας σε κανάλι του IRC, πριν προχωρήσει στη… φωτογράφιση και την δημοσίευση του εαυτού του στα ροζ, του επιβεβαίωσαν τα δυσάρεστα αισθήματα που είχε δημιουργήσει με κάποια post του. Έτσι, ο συντάκτης, αποφάσισε να υποκύψει στην ηθική πίεση και να δώσει αυτό που του απαιτήθηκε ώστε να δώσουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης των AntiSec περισσότερες πληροφορίες για τα αρχεία που βρήκαν από τον υπολογιστή του πράκτορα του FBI.

Mετά από αυτή την απολαυστική φωτογραφία λοιπόν, σαφές δείγμα του καλού χιούμορ που διαθέτει και ο Chen, μην ακούστε ξανά κανέναν να σας λέει ότι το επάγγελμα του συντάκτη τεχνολογίας είναι ανιαρό ή ασφαλές. Είναι επικίνδυνο, γεμάτο ρίσκο και πολλή έκθεση. Πάρα πολλή έκθεση! Lulz!