expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

O Topiary, ο 19χρονος hacker των LulzSec, δίνει συνέντευξη στη Guardian


Είναι γνωστός για το χάος που προκάλεσε η ομάδα του, οι LulzSec, το καλοκαίρι του 2011.

Κι από πέρυσι, όταν και συνελήφθη στο σπίτι του, σε μία παραθαλάσσια κωμόπολη της Σκωτίας, έγινε το πρόσωπο που...
ενσωμάτωσε ότι φανταζόμασταν για τους χάκερς: Ο Jake Davis, ο 19χρονος Topiary, δίνει τα φώτα του σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της Guardian στην ιντερνετική κολεκτίβα των Anonymous και μιλάει για τους τελευταίους 12 μήνες, μετά τη σύλληψή του και το επικό, τελευταίο tweet που έστειλε στους followers του «You can’t arrest an idea».

Ο Davis βρίσκεται ελεύθερος με αναστολή και, φυσικά, ο όρος για την αποφυλάκισή του είναι να μην βρίσκεται καν συδεδεμένος στο internet. Πώς είναι όμως η μετάβαση από μία εξαιρετικά δραστήρια ομάδα χάκινγκ, στη ζωή χωρίς internet; Γράφει ο Topiary στη Guardian:

… Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η μόνιμη έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο με έχει κάνει ένα πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο. Και ως ένα από τα πολλά παιδιά που είναι κολλημένα στις οθόνες τους κάθε μέρα, δεν θα φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου να σκέφτεται αυτές τις λέξεις. Πριν, η ιδέα του να μην έχω πρόσβαση στο ίντερνετ, ήταν ασύλληπτη αλλά τώρα –[…]- κοιτάζω τα αρχεία των συνομιλιών μου online (μία μεγάλη ποσότητα από τα οποία έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία) και αναρωτιέμαι γιατί έγινε όλος αυτός ο χαμός.


Όταν έδωσαν ραντεβού με την συντάκτρια της Guardian, Carole Cadwalladr, της έστειλε SMS: Ψάξε για το ελαφρώς χλωμό παιδί που χρειάζεται κούρεμα. Η ίδια δηλώνει πως είναι ακριβώς αυτό: ένα ελαφρώς χλωμό παιδί που χρειάζεται κούρεμα. Πράγμα ασύμβατο αν συνειδητοποιήσει κανείς τον χαμό που δημιούργησε ο ίδιος και οι υπόλοιποι της ομάδας LulzSec, κάποιοι εκ των οποίων έχουν συλληφθεί. Ο Davis, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να περάσει μερικά χρόνια εκεί στη φυλακή, όταν ένας εκ της ομάδας, ο Sabu, συνεργάστηκε με τις Αμερικανικές αρχές και «έδωσε» όλους τους συν-αγωνιστές του.


Ο Topiary δηλώνει πως στο χωριό του, δεν μπορούσε να φανταστεί την επίδραση που είχαν οι δραστηριότητές του στον κόσμο. Ζούσε, κυριολεκτικά, στην άκρη του πουθενά. Με τη σύλληψη και την καταδίκη του αναγκάστηκε να μετακομίσει σε μία περιοχή του Λονδίνου, μαζί με τη μητέρα του. Τότε μόνο κατάλαβε, πόσο ο κόσμος είχε ασχοληθεί μαζί του και πώς λειτουργεί. Όταν ο Sabu, ταυτοποιήθηκε από το FBI, εξαφανίστηκε για 24 ώρες και όταν επέστρεψε online, η ιστορία του «δεν έδενε». «Φυσικά και τον υποπτευόμουν», λέει ο Topiary «ήμουν, όμως, τόσο βλάκας που δεν έκανα τίποτα. Το ενδεχόμενο να υπάρχει μία ομάδα από ομοσπονδιακούς πράκτορες που κυνηγούν εμένα, είναι από τα πράγματα που γίνονται στις ταινίες. Κι εγώ είμαι από τα νησιά Shetland. Το FBI, δεν θα χρησιμοποιήσει έναν από τους φίλους μου για να με κατασκοπεύσει. Αυτά συμβαίνουν στις Αμερικανικές ταινίες, όχι στην πραγματική ζωή. Όπως αποδείχτηκε, τα πράγματα συνέβησαν ακριβώς έτσι».


Διαβάστε το αφιέρωμα της Guardian στους Anonymous, εδώ. Και σημειώστε ότι το παιδί αυτό, εγκατέλειψε το σχολείο στα 13. Και περιμένει την φυλάκισή του για να μπορέσει να επιδιώξει την εκπαίδευσή του. Πιο σοφός πια. Και το ίδιο ικανός.