expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ιράν: Από «σοκ» πέθανε στα χέρια της αστυνομίας ο μπλόγκερ Σατάρ Μπεχεστί

Ο ιρανός μπλόγκερ Σατάρ Μπεχεστί
Ο ιρανός μπλόγκερ Σατάρ Μπεχεστί πέθανε από σοκ που προήλθε είτε από ψυχολογική πίεση, είτε από «δύναμη που ασκήθηκε πάνω στον κορμό και το στήθος του». Αυτό ανακοίνωσε η εισαγγελία της Τεχεράνης, που εξέτασε τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου ακτιβιστή, ο οποίος πέθανε ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση στις φυλακές Καρχιζάκ.

Το σοκ οφείλεται ....είτε στη δύναμη που ασκήθηκε πάνω στον κορμό και το στήθος του, είτε σε ψυχολογική πίεση

«Η κύρια αιτία θανάτου του Μπεχεστί ενδέχεται να ήταν το σοκ, προερχόμενο είτε από τη δύναμη που ασκήθηκε πάνω στον κορμό και το στήθος του, είτε διαμέσου ψυχολογικής πίεσης», ήταν η ανακοίνωση της ιρανικής εισαγγελίας, προσθέτοντας πως «ακόμη δεν εχουν διαλευκανθεί τα ακριβή αιτία θανάτου του, αλλά το πιθανότερο είναι να πέθανε από το σοκ».

Ο Μπεχεστί, που είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του εξαιτίας του ιστολογίου του μέσω του οποίου επέκρινε την ιρανική κυβέρνηση, συνελήφθη στις 30 Οκτωβρίου και το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Νοεμβρίου την ώρα που ο φρουρός του έφερε το πρωινό στο κελί του.


«Χθες απείλησαν να πουν στη μητέρα μου πως σύντομα θα βάλει τα μαύρα, αν δεν κλείσω το στόμα μου. Είπαν, “κάνουμε ό,τι θέλουμε”, εσύ θα το βουλώσεις και θα πάψεις να δίνεις πληροφορίες». Νύχτα – μέρα, οι τηλεφωνικές απειλές δεν σταματούν. Ως Ιρανός, δηλώνω ότι δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός μπροστά σε όλες αυτές τις δυστυχίες», ήταν η τελευταία ανάρτηση του Μπεχεστί στο μπλογκ του, μερικές ώρες πριν συλληφθεί, στις 28 Οκτωβρίου.

Το 2009 ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε ζητήσει να κλείσει προσωρινά το κέντρο κράτησης Καρχιζάκ μετά τον θάνατο τριών αντιφρονούντων που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια από τους φρουρούς, ενώ πολλοί αξιωματούχοι της φυλακής είχαν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.