expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Αποφυλακίστηκαν οι έφηβοι που είχαν συλληφθεί λόγω ενός φιλιού στο Facebook


Οι ανήλικοι που είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στο Μαρόκο επειδή ανάρτησαν στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία που τους έδειχνε να φιλιούνται αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά θα δικαστούν την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Τα δύο παιδιά, το αγόρι 15 ετών και ...μια 14χρονη φίλη του, καθώς και ο φίλος που τράβηξε τη φωτογραφία, κρατούνταν στη φυλακή ανηλίκων του Νάντορ. 

Η ανακοίνωση της σύλληψής τους, την Παρασκευή, έβαλε «φωτιά» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί νεαροί Μαροκινοί δημοσιοποίησαν δικές τους, παρόμοιες φωτογραφίες σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ο γενικός εισαγγελέας έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα προσωρινής αποφυλάκισής τους και τους παρέδωσε στους γονείς τους. Η κατηγορία περί προσβολής των ηθών παραμένει.

Οι τρεις έφηβοι είχαν συλληφθεί μετά τη μήνυση που υπέβαλε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια τοπική οργάνωση για «προσβολή της εκπαίδευσης και του πολιτισμού του Μαρόκου» και «προσβολή στο κοινό αίσθημα». Οι επίμαχες φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί έξω από το σχολείο των παιδιών.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πολλές σελίδες στο Facebook κάλεσαν τους νέους να οργανώσουν «διαμαρτυρίες φιλιών» την Τετάρτη στη Μοχαμεντία και το Σάββατο έξω από το κοινοβούλιο στο Ραμπάτ. Μια παρόμοια διαμαρτυρία έγινε την Κυριακή έξω από την πρεσβεία του Μαρόκου στο Παρίσι.