expect us or follow us

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τρία χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί σουηδικό ένταλμα σύλληψης με τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης....
, συμπληρώνει σήμερα τρία χρόνια απομόνωσης στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η σουηδική δικαιοσύνη δέχθηκε τον Μάρτιο να μεταβούν εισαγγελείς της στο Λονδίνο για να ανακρίνουν εκεί τον 42χρονο Αυστραλό, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και φοβάται μια έκδοσή του από την Στοκχόλμη στις ΗΠΑ, αν παραδοθεί στις σουηδικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή, μια συνάντηση που προβλεπόταν να έχει την Τετάρτη με την Σουηδή εισαγγελέα Μάριαν Νάι ακυρώθηκε. «Είναι αδύνατο να έχω εμπιστοσύνη σε αυτήν την γενική εισαγγελέα υπό τέτοιες συνθήκες», καταγγέλλει ο Ασάνζ σε ανακοίνωσή του.

Η ακύρωση της συνάντησης αυτής δεν επιβεβαιώθηκε από την σουηδική εισαγγελία, η οποία είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι κατέθεσε επισήμως αίτημα στις βρετανικές αρχές και σε αυτές του Ισημερινού για να ανακρίνει τον Ασάνζ στο Λονδίνο.

Η γενική εισαγγελέας Μάριαν Νάι κατέθεσε σχετικό αίτημα στις βρετανικές αρχές και σε αυτές του Ισημερινού «για να εξασφαλίσει άδεια να ανακρίνει τον Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού (…) την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου του 2015 κάποια στιγμή που θα ταιριάζει στα προγράμματα όλων», ανέφερε η σουηδική δικαιοσύνη σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα.

Δύο ημέρες αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας «εξετάζουν το αίτημα αυτό σε πνεύμα δικαστικής συνεργασίας».

Ο Ασάνζ απορρίπτει τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και του βιασμού που του προσάπτουν δύο γυναίκες ηλικίας περίπου 30 ετών στην Σουηδία, και υποστηρίζει ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους με την συναίνεσή τους.

Ο Ασάνζ είχε ζητήσει από τον Ισημερινό να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο πριν από τρία χρόνια, φοβούμενος ότι στην περίπτωση παράδοσής του στην Σουηδία, η Στοκχόλμη θα μπορούσε να τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να λογοδοτήσει εκεί για την δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του περίπου μισού εκατομμυρίου εγγράφων που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα.

Αν ο ιδρυτής του WikiLeaks αποπειραθεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, υπάρχει το ενδεχόμενο να συλληφθεί αμέσως και να παραδοθεί στην Σουηδία.

Με αφορμή την συμπλήρωση σήμερα τριών ετών από τότε που κατέφυγε στην πρεσβεία, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδος μια αγρυπνία μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού σε ένδειξη υποστήριξης προς το πρόσωπό του.